BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúnya napra készülhetünk - A Mol és az OTP is szenvedhet

Az előző napi emelkedés korrekcióját, így negatív nyitást, és napközben is lefelé csorgó árfolyamokat vár kedden a Budapesti Értéktőzsdén az MKB és az Erste szakértője.

Minarik Gábor, az MKB üzletkötője az MTI-nek elmondta: kedden inkább "lefelé csorgás" várható a BÉT-en, miután hétfőn este a Standard & Poor''s negatív kihatású megfigyelés alá vette tizenöt euróövezeti tagállam, köztük a lehetséges legjobb, "AAA" besorolású Németország és Franciaország hosszú távú szuverén adósosztályzatait.

Az európai határidők is negatív tartományban tartózkodnak, így kedden alacsony forgalom mellett enyhe mínuszos kereskedésre lehet számítani - fűzte hozzá az üzletkötő.

Varjú Péter, az Erste üzletkötője is negatív nyitást, az előző napi emelkedés korrekcióját várja a Standard & Poor''s bejelentése miatt, ugyanakkor hozzáfűzte: ha az európai állam- és kormányfők meg tudnak állapodni a héten egy kármentő tervben, akkor elkerülhető a leminősítés. Hozzáfűzte: az eddigi tapasztalatok alapján egy-egy leminősítésen is egy-két nap alatt "túl vannak a piacok", így egy esetleges leértékelés esetén sem kell hosszú lejtmenettel számolni a tőzsdéken.

A Mol árfolyamára negatívan hathat a keddi kereskedésben a szíriai helyzet, miután a Shell - fizetési gondok miatt - már leállította termelését a közel-keleti országban, ahol az INA-n keresztül a Mol is kutat - fejtette ki Varjú Péter. Az OTP árfolyamát az európai korrekciós hangulat - az európai piacok több mint egy hetes emelkedés után vannak - húzhatja le, így a BÉT-en nyitásban mínusz 1-1,5 százalékos csökkenés várható.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 298,10 pontos, 1,71 százalékos emelkedéssel, 17.745,74 ponton zárt hétfőn.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.