BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Equilor: A jegybank nem akarja, hogy a lábán tapossanak

A jegybank mostani döntésével sem került a piac elé, mivel a mai monetáris szigorítás is csupán megfelelt a várakozásoknak, érdemi horgonyzó szerepe egyelőre nincs. Természetesen afelől nincs kétségünk, hogy pénzügyi stabilitás szempontjából bőven megfelelő a döntés – írja elemzésében az Equilor.

A piaci szereplőket sokkal inkább a döntés háttere és a kilátások érdeklik, főként annak fényében, hogy kormányzati részről egy új alelnök és tanácstag megválasztása is felmerült, ráadásul az elmúlt napokban a PSZÁF és az MNB összevonásának ötlete is folyamatos címlapi megjelenéseket garantált a jegybanknak.

Az EU/IMF-tárgyalások megszakadása nem tett jót a hazai pénzügyi eszközök megítélésének, de a kiábrándulás nem tartott sokáig, hiszen továbbra is érdekünk a megállapodás szignózása. Ugyanakkor a jegybank is élénken figyeli a folyamatokat, ezért könnyedén érvényesülhet a kivárás az MNB részéről addig, amíg január-február folyamán megszületik az új szerződés a hitelezőkkel.

A bóvli kategóriába kerülésünket követően fokozódtak a kamatemelési várakozások, mivel a forint is gyengülésnek indult és az állampapírpiacon is az eladók vették át a stafétát. Ezt követően az IMF-hitel meglebegtetése és a tárgyalásokról érkező hírek megnyugtatták a szereplőket.

A jegybank a kamatemelés mellett verbális intervencióval és esetlegesen piaci forintvételekkel menedzseli az euróárfolyamot, bár ez utóbbiról nagyon nehéz pontos információt szerezni és a jegybanknak sem érdeke, hogy ezzel kapcsolatban információt csepegtessen. Ha ugyanis az MNB előre megmondaná a forintvételek időpontját, mértékét, beavatkozási szabályrendszerét, azzal keringőre hívná a piaci szereplőket és ebben a táncban bizony a jegybank lábán taposnának folyamatosan.

Tekintettel arra, hogy a döntés megfelelt a piaci várakozásnak, a kezdeti lelkesedés csökkenhet az euró árfolyam vonatkozásában. A részvénypiacon és kötvénypiacon már erre rendezkedett be a szereplők többsége. A piaci szereplők 2-3 hónapos horizonton további 25-50 bázispont kamatemeléssel kalkulálnak. Amennyiben felfelé módosulnak a várakozások, az a forint kapcsán erősödést hozna, viszont a kötvény- és részvénypiacot kellemetlenül érintené. A kamatemelési várakozások csökkenése csinosabbá tenné a részvényeket és a kötvényeket, ugyanakkor a forint kapcsán esetleg újabb gyengülési hullám alakulhatna ki abból fakadóan, hogy a piaci szereplők az MNB esetleg vártnál kisebb tűzerejére rendezkedhetnek be

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.