BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hasít a forint – Mi történt?

A forint jelentős erősödést könyvelhetett el a vezető devizákkal szemben kedden, amelyben nemzetközi és hazai folyamatok is szerepet játszottak.

A forint a hajnali 306,5-ös szintről 303 közelébe erősödött az euróval szemben, amely több mint 1 százalékos erősödésnek felelt meg. A régiós devizák nem tudták követni a forint erősödését.

Kedvezőtlen nemzetközi hangulatban jellemzően a forint gyengül a legtöbbet a régiós devizák közül, pozitív hangulatban pedig gyakran a legnagyobb erősödést mutatja – mondta a Világgazdaság Online-nak Barta György. A CIB Bank vezető közgazdásza kiemelte: a forint volatilitása a legnagyobb a CE3 régiós devizák (A közép-európai hármak – A szerk.) közül.

A forint jó teljesítménye a valamivel támogatóbb külföldi hangulat mellett részben Varga Mihály „józan, nyugtató” szavainak is betudható. A miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint gyorsan megállapodhatunk az IMF-fel.

Barta György kiemelte: a kincstárjegy-aukció is sikeres volt, a hozam nem tolódott el a múlt heti hasonló kibocsátáshoz képest.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) „sem festett borús képet” az államháztartásról. A tartalékok csaknem teljes felhasználásával tartható jövőre a 3 százalék alatti GDP-arányos költségvetési hiány, bár a kormányzati 2,5%-os cél eléréséhez még további erőfeszítésekre lesz szükség.

Barta György hangsúlyozta, hogy ezen tények ellenére a forint továbbra is az egyik legsérülékenyebb fizetőeszköz a régiós devizák közül. Negatív környezetben megint a forint lehet a befektetők egyik fő céltáblája a régióban – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.