BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Svájc a legnagyobb bűnös"

Az Európai Központi Bank (EKB) és az amerikai Fed a válságban azzal növelte a pénzteremtést, hogy nagyvonalúbban nyújtott hiteleket bankoknak és vásárolt értékpapírokat. Ennek hatása lecsapódik a mérlegfőösszegeikben. Ám a Fed és az EKB elbújhat a Svájci Nemzeti Bankkal (SNB) mögött, ha a központi bankok ügyleteinek százalékos növekedéséről van szó.

Ha az úgynevezett pénzalap nagyságát vesszük figyelembe, amely a készpénzforgalomból, valamint a kereskedelmi bankoknak a központi bankoknál vezetett követeléseiből keletkezik, 2011 nyarán rendkívüli a növekedés Svájc esetében. Az SNB statisztikai adatai szerint ugyanis a pénzalap mennyisége júliusban 77 milliárd frank volt, augusztusban meghaladta a 163 milliárd frankot és novemberben pedig már 237 milliárd frankra nőtt. Ez az erős növekedés az SNB azon igyekezetével van összhangban, hogy feltartóztassa a 2007 óta folyamatban lévő frankerősödést.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint a svájci nemzeti bank attól tart, hogy az országot a frank erőteljes felértékelődése miatt káros defláció és recesszió sújthatja. Az SNB szeptemberben minimális kurzust állapított meg a frank kurzusára nézve. Az átváltási árfolyamnak e stabilizálása eddig sikerült. "A Svájci Nemzeti Bank az egy euró 1,20 frank minimális kurzust továbbra is annak minden következményével együtt érvényre juttatja" - olvasható az SNB legfrissebb helyzet elemzésében" A bank kész korlátlanul devizát vásárolni, de kérdéses, hogy a frankárfolyam tartósan kordában tartható – olvasható a cikkben, melynek címe: Svájc a legnagyobb bűnös.

Néhány héttel ezelőtt olyan híresztelések keringtek a piacon, miszerint a nemzeti bank magasabb minimális kurzust megállapítását fontolgatja. "Mindaddig, amíg továbbra is fennállnak az euróövezet problémái, növekszik annak kockázata, hogy a piac tesztelni fogja az 1,20 frankos alsó határt" - hangoztatja a Morgan Stanley befektetési bank. Az SNB expanzív pénzpolitikájára pozitívan reagált a svájci részvénypiac. Miután nyáron az SMI index 6042 pontról 4792 pontra süllyedt, azóta 5809-re jött fel. A beavatkozást ellenzők mindenesetre az inflációs kockázatokra figyelmeztetnek, míg mások arra emlékeztetnek, hogy az infláció csak jóval a beavatkozás után jelentkezik, ahogyan ez a hetvenes években végrehajtott hasonló akció idején is történt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.