BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

290 és 350 között hintázhat az euró

Az eurózóna fennmaradására, Magyarországon gazdasági visszaesésre számítanak az Equilor szakértői. A hazai befektetési lehetőségek közül a Fotex részvényeit és az inflációkövető állampapírokat ajánlják.

Az idei év a pénz és tőkepiacokon a tavalyihoz hasonlóan nehezen kiszámítható lesz, mert a korábbi problémák idén is fennmaradnak – vélik az Equilor elemzői. Szerintük az eurózóna az egyes tagországainak adósságválsága ellenére fennmarad, Magyarországon pedig 1 százalékos bruttó hazai termék (GDP) csökkenést várnak a szakértők.

Kuti Ákos, a társaság vezető elemzője szerint jelentősen csökkent a magyar részvénypiac iránti befektetői érdeklődés. Emellett az év első heteiben tapasztalt jelentős részvénydrágulások után már bizonytalan, hogy milyen mértékben nőhetnek tovább a részvények árfolyamai. A társaság elemzői a legnagyobb fantáziát a Fotex papírjaiban látják, mert a cég részvényeinek értéke 2009 eleje óta nem látott szintre csökkent. Árfolyam emelkedést várnak még a CIG Pannóniától. A biztosító társaság tavaly elvétette a profitcélt, idén azonban ennél jobb eredményeket várnak tőle.

Az elemzők a magyar értékpapírpiacon jó befektetési lehetőségnek tartják az inflációkövető államkötvényeket, közülük kiemelik a 2015/J államkötvényt, amely 5 százalékponttal az infláció felett fizet kamatot. Ez az első évben 9,3 százalékot jelent, így a várható 5 százalékos infláció t és a forrásadót is figyelembe véve is 3 százalék körüli reálhozam érhető el vele.

Szántó András, devizapiaci szakértő szerint az euró árfolyama idén 290 és 350 forint között alakulhat, ám ha a világban és Magyarországon nem lesz különösebb megrázkódtatás, akkor a kurzus 320 forint alatt maradhat.

Szerinte a dollár erősödik az euróhoz képest és az év végén már várhatóan csak 1,18 dollárt kell adni egy euróért. A szakértő a svájci frank gyengülésére számít az euróhoz képest. Szerinte év végéig 1,25 frankra nőhet az euró értéke.

Szántó András a frankon kívül menekülővalutának tartott ausztrál dollárról úgy véli, jelentős rizikót jelent. Ausztrália gazdasága ugyanis jelentősen függ Kínáétól, ahol a korábbinál lassabb fejlődés várható. Szerinte biztonságosabb deviza a norvég korona, amely mögött fegyelmezett gazdaság és jelentős olajtartalék van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.