BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brüsszel megbillentette a forintot

A forint egyértelműen alulteljesíti régiós társait a szerdai kereskedés során. Magyarországgal kapcsolatban nagyrészt ugyan várható hírek láttak napvilágot, azonban a híráram megbillentette a forintot. A kohéziós alap támogatásainak megvonásának lebegtetése egyértelműen negatív fejleménynek tekinthető.

Az eurót 310,5 forint körül jegyezték délelőtt, majd az Európai Bizottság közleménye, illetve a szóvivők nyilatkozata után gyengülésnek indult a forint. Később megszólalt Olli Rehn, a Bizottság alelnöke is, aki részleteket árult el a deficiteljárás fenntartása kapcsán.

Rehn sajtótájékoztatója közben 313 forinton is jegyezték az eurót, amely 0,8 százalékos gyengülésnek felelt meg napon belül a Bloomberg adatai alapján. Innen tudott fordulni a magyar fizetőeszköz, és délutánra 312-es szint alá került a forint. A régiós devizák gyakorlatilag mozdulatlanok maradtak az euróval szemben a nap folyamán.

Az Európai Bizottság közleményt adott ki délelőtt, amelyben leszögezték, hogy fenntartják Magyarországgal szemben a túlzott deficiteljárást. Brüsszel közlése szerint új szakaszba lép az eljárás. Az elemzés szerint csupán egyszeri tételek hatására tartható a hiány 3 százalék alatt, és 2013-ban újra e szint (referenciaérték) felett lesz a mutató a GDP százalékában.

Egyre biztosabb az is, hogy a Bizottság a jegybanktörvény módosítását kéri, amely feltétele annak, hogy Magyarország hitelkeretet kapjon az EU-túl és az IMF-től.

Olli Rehn sajtótájékoztatóján közölte, hogy Magyarország nem tett megfelelő lépéseket a költségvetési hiány csökkentése érdekében. Amennyiben a tagállam nem tesz kellő lépéseket, felmerülhet, hogy megvonják Magyarországtól a kohéziós alaphoz való hozzáférést – hangsúlyozta Olli Rehn. Rámutatott: Magyarország az EU-s csatlakozás óta túlzott deficiteljárás alatt áll.

Egyelőre a forint árfolyammozgását tekintve úgy tűnik, hogy alapesetben ezzel egyelőre nem kalkulálnak a piaci szereplők, noha a kijelentéssel megnövekedett annak valószínűsége, hogy ilyen irányú lépéseket tegyen Brüsszel. Emlékezetes, a Széll Kálmán-terv egyes lépései éppen a strukturális hiány leszorítását célozzák, és részben azért jelentette be a kormányzat, hogy ne kerüljenek veszélybe az Új Széchenyi Terv forrásai, vagyis az EU-s támogatások. Magyarország most egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy felfüggesszék a támogatásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.