BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Derűlátó az UniCredit Bank

A közép- és kelet európai régió gyors fejlődésében bízik a pénzintézet.

A közép- és kelet-európai bankszektor továbbra is az Európai Unió átlagánál gyorsabban fejlődik, ám a régión belüli különbségek tovább mélyülnek majd – olvasható az UniCredit CEE Strategic Analysis részlegének a KKE bankpiacról szóló, tegnap ismertetett tanulmányában.

Az UniCredit elemzői a térségre vonatkozó előrejelzésükben az átlagosan 4 százalék körülire várt gazdasági növekedés alapján azzal számolnak, hogy a termelékenység javulásának és a jövedelem-színvonal emelkedésének köszönhetően középtávon fennmarad a fejlett piacokhoz való felzárkózás eddig tapasztalt üteme.

Ugyanakkor a régión belüli különbségek minden korábbinál jobban felerősödnek majd – véli Gianni Franco Papa, az UniCredit kelet-közép-európai divíziójának vezetője. Szerinte miközben a nagyobb gazdaságok szinte töretlen lendülettel növekednek tovább, addig az eurózóna perifériáját alkotó országokhoz hasonló problémákkal küzdők lemaradnak.

A 2011–2015-ös időszakban várhatóan Oroszország és Törökország döntő mértékben járul majd hozzá a régiós bankpiac növekedéséhez.
Előrejelzésük szerint a hitelezési tevékenység a válság előttinél lassabb ütemben bővül ugyan, ám még így is két számjegyű növekedést lesz képes felmutatni. A felmérést készítő szakemberek azonban nem zárják ki, hogy középtávon a kedvezőtlenebb makrogazdasági környezet és a folyamatos szabályozói nyomás miatt bizonyos nyugat-európai hitelintézetek kénytelenek lesznek önállóbbá alakítani régióbeli leányvállalataik üzleti modelljét.

Noha a régióban nyújtott hitelek állománya tavaly az éves szinten 9 százalékra várt bővülést követően már megközelíti az 1500 milliárd eurót, a bruttó hazai termék (GDP) arányában vizsgált mutató szerint ez még mindig csak 49 százalékos telítettséget jelent szemben az euróövezet 120 százalékával. A tanulmány szerint az üzleti lehetőségek különösen a vállalati hitelezés és jelzáloghitel-finanszírozás területén ígéretesek, ugyan ez már nem mondható el a fogyasztási hitelezésről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.