BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Végre kell hajtani az EU-IMF kívánságlistát

Stabilizációt hozott az Orbán Viktor dolgozószobájában megtartott, Simor András által kezdeményezett péntek délelőtti tanácskozás, 319-ről 316-ig tudott erősödni a forint, ma reggelre pedig már 315 alatt is jár az euró/forint árfolyama – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A hétvégén a miniszterelnök interjút adott az MTI-nek, amiből kiderült, hogy a holnaputáni IMF informális egyeztetés várhatóan nem fog váratlanul megszakadni. Fellegi Tamásnak mandátuma van az összes hiteltípusról tárgyalni, a feltételek kemények lesznek, de a jelen helyzetben nincs alternatíva, meg kell felelni az IMF elvárásainak; főleg, ha mi kérünk valamit, mutat rá a Commerzbank elemzője.

A Fitch hitelminősítő intézet is „junk” kategóriába vágta a magyar államadósságot, negatív kilátással. Ezzel minden jelentős hitelminősítőnél immár homogén a besorolásunk: nem vagyunk befektetésre javasolt ország. A kommunikáció 180 fokos fordulatot vett, most a tetteken van a hangsúly, ha kell az IMF védőháló, akkor végre kell hajtani az EU-IMF által összeállított kívánságlistát – vélekedett Karsai Péter.

Berlinben találkozik ma Angela Merkel és Nicolas Sarkozy, 2012-ben először, hogy a december 9-i találkozó alapján további lépéseket tegyenek az eurózónában a fiskális integráció területén. A találkozó délelőtt 11-kor kezdődik, és várhatóan fél kettőkor fogják tartani. Ebben a hónapban az eurózóna vezetőinek meglehetősen tele lehet a határidőnaplója – áll az elemzésben.

Még ezen a héten Mario Monti is Berlinbe utazik, január 20-án pedig Rómába látogat a Sárkozy-Merkel páros. A hónap végén tartják a következő EU-csúcsot. Brüsszelben, itt is fontos kérdésekről lehet szó, például a görög adósságleírás menetrendjéről. Az euró/dollár árfolyam alapján a kereskedők nem számítanak arra, hogy a közeljövőben jó hírek érkeznek az EU17-ek háza tája felől, hiszen az árfolyam az 1,27-es szintet közelíti, úgy, hogy nem is olyan régen még 1,30 felett volt a kurzus.

„Technikai alapon az 1,2590, illetve az 1,25-ös szint lehet támasz, míg ha netalán fordulna a kocka, és az euró erősödni tudna, akkor az 1,2820, illetve az 1,2950-es szint képezhet ellenállást” – mutat rá a Commerzbank elemzője.

Az euró/forint árfolyama visszavonulót fújt a múlt heti rekordszintekről, már 10 forinttal alacsonyabban jegyzik ma az euró/forintot, ami meglátszik a frank/forint árfolyamban is, a csütörtöki 266-os szint helyett 258-269 környékén jár ma reggel a frank/forint árfolyama. A frank gyengülése továbbra is akkor lehetne tartós és jelentős mértékű, ha az EU-csúcson előrelépés jelei látszódnának – zárul az elemzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.