BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF: Óriási olajsokk következhet be Irán miatt

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra figyelmeztetett, hogy az olajár akár 20-30 százalékkal emelkedhet, ha az iráni exportban fennakadás következik be.


Amennyiben a Nyugat pénzügyi szankciókat alkalmaz Iránnal szemben, ez egyenlő lenne egy olajblokáddal, és a piacot érő sokk legalább olyan súlyos lenne, mint amelyet a líbiai forradalom váltott ki tavaly. Sőt, ha Irán beváltja a fenyegetését, nevezetesen, hogy blokáddal gátolja meg az olajexportot az Arab öbölbeli Hormuzi-szoroson keresztül, az IMF szerint a sokk még nagyobb lehet – jelenti a BBC.

A globális olajtermelés mintegy egynegyede - és a teljes olajexportnak 40 százaléka  -  beleérte az Irakból, Kuvaitből és Szaúd-Arábiából származó olajkivitelt is - halad keresztül a Hormuzi-szoroson keresztül. Az IMF a G20-akhoz intézett rendszeres feljegyésében  rámutatott: "a Hormuzi-szoros blokád alá vétele - a  piacok előérzete szerint is - erősen felfokozott globális geopolitikai feszültséget idézne elő, ami példátlan töréssel járna."  A piac máris beárazza az egyfelől Irán, másfelől az Egyesült Államok, Európa és Izrael közötti feszültség eszkalációjának kockázatát.

Irán a világ ötödik legnagyobb olajkitermelője, napi 3,5 millió hordós mennyiséggel. Az OPEC további tagjai jelenleg mintegy 3,8 millió hordós napi kapacitást tudnak felszabadítani. A gond az, hogy ha megvalósul a blokád, akkor az olyan, jelentős olajtermelőket is elvágják a külvilágtól, mint Szaúdi-Arábia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.