BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keresettebbek lehetnek a kelet-európai cégek papírjai

A részvénypiacokon továbbra is a kedvezőtlen hangulat és a kockázatkerülés jellemző, a részvények kockázati prémiuma pedig magas szinten marad.

Ennek megfelelően az Erste Group elemzői továbbra is csak óvatosan optimisták a részvénypiacok 2012. évi várható teljesítményével kapcsolatban, ugyanakkor a kelet-közép-európai részvények számára jobb teljesítményt jósolnak, mint az eurózónában kibocsátott társaik számára. „Az államadósság-válság hosszú távú, strukturális változásokért kiált, de a likviditási intézkedések nyomán megnyugszanak a piacok és rendelkezésre bocsátják a megoldások beindulásához szükséges időt.

Összességében nem számítunk arra, hogy a 2009. évi talpra álláshoz hasonló erővel térnek magukhoz a tőkepiacok 2012-ben. A piacok csöndesebben erősödnek vissza, és a lassan javuló hangulat megmutatkozik majd a részvények teljesítményében” – jósolja Henning Esskuchen, a kelet-közép-európai elemzési osztály társvezetője.

Véleménye szerint a gazdaságilag nehéz időkben olyan vállalatokra kell koncentrálni, amelyek még ekkor is nagyfokú nyereséget képesek elérni stabil pénzügyi eredmények mellett. A befektetők a stabil cégeket, a nagymértékű adósságfedezeti rátát, a nettó készpénzzel rendelkező vállalatokat, valamint a defenzív részvényeket részesítik előnyben 2012 során – véli a szakértő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.