BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kulcsfontosságú szint közelébe erősödött a frank

A svájci frank és a japán jen egyre közelebb kerül ahhoz a szinthez, ahol a Svájci Nemzeti Bank és a Bank of Japan tavaly beavatkozott a piaci folyamatokban. Elemzők egyre inkább úgy gondolják, hogy az intézmények újra interveniálni fognak.

A svájci frank kedden 1,2045-ös szintre erősödött az euróval szemben, vagyis nagyon közel került az 1,20-as árfolyamküszöbhöz, amelyet az SNB tavaly szeptemberben vezetett be a deflációs, illetve a recesszió veszélyek felerősödése miatt. Az SNB ígéretet tett arra, hogy minden eszközzel megvédi az 1,20-as minimális árfolyamküszöböt.

A frank a technikai elemzés szempontjából fontos, 200 napos mozgóátlag alatt tartózkodik január közepe óta, amelyet nem tud áttörni a kurzus. A mozgóátlag közben egyre közelebb kerül az 1,20-as szinthez, jelenleg 1,207 környékén áll.

Steve Barrow, a Standard Bank valutastratégája azt mondta, hogy az euró/frank és a dollár/jen mozgását tekintve úgy tűnik, hogy a közeljövőben beavatkozhatnak a jegybankok.

A Bank of Japan nem próbál védeni egy konkrét szintet, úgyhogy meglepheti a piacot – mondta Barrow. A befektetők szerint a jegybanknak a 75,50-es dollár/jen lehet kulcsfontosságú szint, ahol legutóbb beavatkozott, azonban gyanús, hogy a BoJ hagyja alacsonyabb szintre az árfolyamot – tette hozzá.

A piacon pozícionálódás figyelhető meg Valentin Marinov, a Citigroup elemzője szerint. Figyelmeztetett, hogy egyre közelebb kerül az euró/frank az SNB intervenciós küszöbéhez.

Tavaly ősszel arról is spekuláltak a piaci szereplők, hogy az SNB 1,25-ös vagy 1,30-as szintre emelheti a minimális árfolyamküszöböt. Ekkor a frank még az 1,25-ös szintet közelítette, amelyet a javuló környezet mellett az árfolyamküszöb emelésével kapcsolatos spekuláció fűtött.

Manirov a frank/dollár árfolyamra is felhívta a figyelmet, és szavai szerint egyre közelebb kerülünk ahhoz a szinthez, amikor az SNB szeptemberben bevezette a küszöböt az euró/frank árfolyamában.

Közben az SNB arról tájékozatott kedden, hogy a külföldi devizában denominált tartalékai 257,5 milliárd frankra olvadtak december végére. Az előző hónapban még 261,9 milliárd frankra rúgtak a tartalékok.

Lee Hardman, a Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ valutaelemzője azt mondta, hogy a Japán hatóságok egyre inkább aggódnak a jen ereje miatt. A jen felértékelődésének megelőzésének hatékony módja lehet az eszközvásárlás növelése, ahogy az IMF is javasolja – vélekedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.