BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább szárnyal a forint

Az elmúlt kevesebb mint három nap alatt 3 százalékot erősödött a forint az euróval szemben. Csütörtök délelőtt 1 százalékos javulást mutat a hazai deviza a közös európai fizetőeszközzel szemben.

A reggeli 305-ös szintről 302 közelébe erősödött a forint a javuló nemzetközi környezetben. A piaci szereplők arra számítanak, hogy a magyar kormány meg fog állapodni a Nemzetközi Valutaalappal egy hitelkeretről. A régiós devizák is erősödést mutatnak, azonban a forint teljesítménye kiemelkedő.

Három tényező áll a forint erősödése mögött – mondta lapunknak Saághy Pál, az Equilor üzletkötője. A tendencia elindulását egy piaci pletyka okozta, mely szerint egy londoni befektetési bank feltételezett forintvételi megbízásai indították el. A kialakult árfolyam-tendenciát felerősítették, hogy ebben a helyzetben a forint további gyengülésére spekulálók a hírre zárták a pozíciókat, hogy csökkentsék veszteségüket.

Saághy Pál szerint a forint erősödéséhez az is hozzájárult, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Bild tegnapi számában azt mondta, kormánya kész eleget tenni az unió és a valutaalap jegybankkal kapcsolatos elvárásainak. Az üzletkötő szerint a forint piaci értéke attól függ, milyen tettek követik a kormányfő tegnapi szavait. Azok megvalósulásakor 300, ellenkező esetben 310 forint felé indulhat el az euró árfolyama.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.