BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A dollár gyengélkedik, az arany száguldhat

Egy átmeneti konszolidációt követően az elmúlt héten ismét felragyogott a nap az arany és az ezüst piacán. Az alaphangot ehhez a legújabb görög mentőcsomag, a kínai központi bank kötelező tartalékrátájának csökkentése, valamint az Irán körüli feszültségek szolgáltatták. Görög mentőöv ide vagy oda, a valutaunió problémái olyan mélyrehatóak, hogy az euró kálváriája nagy eséllyel tovább folytatódhat – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az elmúlt hét a Görögország számára megszavazott legújabb, 130 milliárd eurós mentőcsomag jegyében telt. Athén ennek fejében az ország szuverenitásába mélyen belenyúló ellenőrzési jogkört lesz kénytelen átengedni az EU „költségvetési biztosának”. De köttetett megállapodás a hitelező magán pénzintézetekkel is, amelyek 107 milliárd eurónyi követelésükről „hajlandóak” lemondani, ezzel járulva hozzá a görög államadósság átrendezéséhez. Az euróövezeti tagországok pénzügyminiszterei abban bíznak, hogy a megszorítások szigorú véghezvitele mellett mindez elegendő lehet a most 160 százalékot kitevő GDP-arányos görög államadósság 120,5 százalékra történő leszorításához az évtized végéig.

Az eurózóna fokozatos konszolidációjával kapcsolatban bizakodásra okot adó megállapodások a bejelentésüket követően azonnal képesek voltak némi terhet levenni a közösségi valuta válláról, így az euró jelentősen tudott erősödni az amerikai dollárral szemben. Mivel a zöldhasú gyengülése hagyományosan a nyersanyagok, köztük a nemesfémek drágulását eredményezi, nem is kellett sokáig várni arra, hogy az arany és az ezüst is meginduljanak felfelé. Míg az arany árfolyama 3,22 százalékkal került feljebb unciánként 1.778,50 dollárig, addig az ezüst 6,24 százalékot tudott emelkedni egy hét alatt 35,57 dollárra.

Bár rövidtávon Görögország most meg fog menekülni a közvetlen pénzügyi összeomlás elől, a következő páciens Portugália személyében máris a betegfelvételen várakozik. Belegondolva abba, hogy az EU gazdasági teljesítményéhez mindössze 1,6 százalékkal hozzájáruló hellének mekkora fejtörést okoztak már eddig is a közösségnek, a pénzügyi uniónak változatlanul létkérdést jelentő kihívásokkal kell szembe néznie a jövőben.

Azzal, hogy a brüsszeli véd- és dac-szövetség keservesen ugyan, de összezárt Görögország mellett, az euró körüli akut válság ha csak átmenetileg is, most egy időre nyugvópontra kerülhet. Ez pedig rövidtávon a dollár körüli problémákat hozhatja vissza ismét az előtérbe. Ennek kihatását az arany és az ezüst árfolyamára nem is szükséges bővebben ecsetelni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.