BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lélektani határ alatt járt a forint

A forint erősödni tudott szerdán a kedvező nemzetközi befektetői környezetben. A hazai deviza a régiós fizetőeszközökkel együtt javított pozícióján, késő délutánra pedig le is hagyta azokat. A forint 17 óra után a lélektani 290-es szint alatt is járt, vagyis 5 egységet javított egy nap alatt.

16:45 körül

A forint tovább szárnyalt, és megközelítette a fontos pszichológiai szintnek számító 290-es árfolyamot. A hazai deviza 1,7 százalékot erősödött az euró ellenében napon belül.

A forint egyre közelebb kerül a fontos technikai szintnek számító, 286-os árfolyam körül meghúzódó 200 napos mozgóátlaghoz.

A régiós devizák nem tudták követni délután a forint mozgását. A lengyel zloty és a cseh korona is kevesebb mint 1 százalékot tudott javítani pozícióján.

A világgazdaságból (USA, Kína, Európa) kedvező beszerzési-menedzserindex adatok érkeztek, amelyek kedvezőnek tekinthetők a kilábalás szempontjából. A kockázatvállalási hajlandóság javult, amely a feltörekvő devizák felé is hajtotta a befektetőket.

15 óra előtt

A forint tovább erősödött délután, és az euróval szembeni jegyzése 292 alá süllyedt, amely három és fél hónapos csúcsnak felel meg. A forint tavaly október 17-e óta nem járt ilyen erős szinten az euró ellenében.

A forint január 5-én süllyedt történelmi mélypontra az euróval szemben 324-es szint felett, azóta pedig több mint 10 százalékot javított pozícióján.

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a kormányzat retorikája megfordult, vagyis hajlandóságot és elkötelezettséget mutatnak az IMF-megállapodás irányába.

Ennek köszönhetően javult a forint megítélése, és a befektetők elkezdték kiárazni azt a lehetőséget, hogy a magyar kormány nem tud megállapodni az IMF-fel.

A retorikai fordulat hatására pedig a forint profitálni tud a nemzetközi befektetői környezet javulásából is. A forint volatilitása is csökkenni látszik, illetve kevéssé hatnak a negatívabb hírek az árfolyamra.

14 óra körül

A reggeli 295-295,5-ös jegyzésről délutánra 292,5-ig erősödött a forint az euróval szemben, amely elsősorban a javuló nemzetközi befektetői környezettel függ össze. A forint délután a 292,5-293-as szintek között mozog az euró ellenében.

„Az IMF szerződésről hivatalosan egy ideig nem várható hír, bár a MALÉV körüli csődhíresztelések nagy eséllyel a kulisszák mögötti tárgyalások részét képezik” – vélekedett délelőtti elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

„A Nemzetközi Valutaalap nem szeretne olyan fenntarthatatlan, államilag finanszírozott cégeket látni, amelyekbe évről-évre önteni kell a milliárdokat” – tette hozzá.

A vezető európai tőzsdeindexek 1,5-2,3 százalék közötti pluszban tartózkodnak délután.

A régiós devizák – a román lejen kívül – hasonló mértékű erősödést mutatnak, mint a forint.

Az euró is erősödött a dollárral szemben: a reggeli 1,31 alatti árfolyamról 1,32 fölé került a jegyzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.