BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Raiffeisen vezére szerint tudatlanok a hitelminősítők

A nemzetközi hitelminősítők "tudatlanok" Európa feltörekvő régióját illetően és hajlamosak nem tenni különbséget az egyébként ígéretes térség egyes országai között - jelentette ki Herbert Stepic a Raiffeisen Bank International (RBI) vezérigazgatója az osztrák Der Standardnak, bírálva a osztrák szuverén besorolásrontásra adott hitelminősítői indoklást.

"Az angol-amerikai kultúrkörben elmarad az optimálistól mind az ismeretanyag, mind a képesség a kelet- és közép-európai térség megítélésére" - mondta az RBI igazgatója a lapnak. "Igazából csak az európai emigránsok rendelkeznek megfelelő jártassággal a témában. Az amerikaiak sokkal inkább különbségtétel nélkül, egységként kezelik a térséget. New Yorkban tíz emberből még nyolc használja a ''keleti blokk'' kifejezést, és ez már önmagában is mindent elárul."

Arra a kérdésre, hogy emiatt a hitelminősítők nevezhetőek-e "tudatlannak", Herbert Stepic így válaszolt: "Igen, tudatlanok. Illetve másként fogalmazva, nem eléggé érdekesek számukra a kelet-európai országok."

 A Standard & Poor''s januárban fosztotta meg Ausztriát elsőrendű szuverén besorolásától, a Moody''s pedig ebben a hónapban adott ki figyelmeztetést hasonló szándékáról. Mindkét hitelminősítő az osztrák bankok kelet-európai kitettségével indokolta döntését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.