BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árfolyamgát nagy összegű hitelekre is

A devizahitelek árfolyamának rögzítéséről szóló törvényhez benyújtott számos módosító javaslat közül az egyik azt javasolja, hogy a kedvezményt mindazon adósok kérhessék, akiknek a kölcsöne a folyósításkor nem haladta meg a 30 millió forintot.

A Rogán Antal és Németh Zoltán fideszes képviselők által jegyzett dokumentum indoklásában az áll: így kívánják tovább bővíteni az árfolyamgát igénybevételére jogosultak körét. Az eredeti törvényjavaslat a hitel fedezetéül szolgáló lakóingatlan fedezetként történő elfogadásakor számított forgalmi értéke alapján korlátozta volna a programba való belépést, csak olyan adós kérhette volna az árfolyamrögzítést, akinek a jelzáloggal megterhelt ingatlanjai 30 millió forintnál kevesebbet értek.

Az intézkedés valóban bővítheti az igénybe vevők körét. Az MNB adatai szerint a 20 és 30 millió közötti kölcsönök darabszámukat nézve a devizahitelek nagyjából 2,1 százalékát, állományban számolva pedig 7,2 százalékát teszik ki. A jegybank adatai szerint pedig a kölcsönök hozzávetőlegesen felénél a hitelfedezeti arány még a mostani árfolyamok mellett is 90 százalék alatt van, így könnyen elképzelhető, hogy a nagyobb értékű ingatlanra szerényebb összegű hitelt felvevők bekerülhetnek a programba.

Ha bővül a jogosultak köre, az a gyűjtőszámlán lévő kamatok elengedése miatt komoly terheket róhat az államra és a bankokra is, amelyek vállalták, hogy fele-fele arányban átvállalják ezt az adósoktól. Ha a módosító által érintettek között állami dolgozó is akad, a neki juttatandó támogatás miatt az államot további veszteség érheti. Számítások szerint az állam várható vesztesége 100-150 milliárd forint körül lenne, erre jönnek még rá a közszférának adandó egyéb juttatások, a vissza nem térítendő támogatás illetve a kamatkedvezmények.
Tovább kívánják bővíteni az árfolyamgát igénybevételére jogosultak körét.Rogán Antal országgyűlési képviselő, Fidesz

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.