BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Példa nélküli figyelmeztetésre gyengült a forint

Ezen a héten, eddig sikerült 290 alatt maradnia az euró/forint árfolyamának. Bár tegnap napközben a gyengülésé volt a főszerep, a forint képes volt megőrizni viszonylagos erejét., írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A gyengülés oka az ellenünk kezdeményezett túlzott deficit eljárás, aminek a következménye a lehívható EU pénzek felfüggesztése, korlátozása. Közel félmilliárd euró 2013-as lehívhatósága került veszélybe. A figyelmeztetés példa nélküli az EU történetében, de a helyzet nincs veszve, van még lehetőség a korrigálásra, mondjuk egy megfelelő akciótervvel kiiktathatjuk az ellenünk induló szankciókat, vélekedett a Commerzbank szakértője.

Ma hajnalban 289 feletti szintről 288,50-ig tartó enyhe forinterősödést tapasztalhattunk, így ezzel az erősödéssel messzebb kerültünk attól, hogy 290 fölé kerüljön az euró/forint kurzus. A 42 milliárd forintosra tervezett ÁKK kötvény aukció kimenetele lehet érdekes ma késő délelőtt. Az eddigi trendek alapján jó eredményre lehet számítani, így ez némi forinterősödést hozhat magával, tette hozzá Karsai Péter.

Úgy látja, a görög probléma nem oldódott meg, sok még a kérdőjel, főleg a kötvénycsere program részvételi arányát illetően. Nem kell azonban sokat várni, mert március első felében ki fog derülni, hogy mennyire tudnak lelkesek lenni a görög kötvénytulajdonosok. Addig előtérbe kerülnek a makroadatok, mint főbb árfolyammozgató tényezők. Ma a német IFO-index volt a nap legfontosabb mutatója. Az előzetes várakozások szerint javuló hangulatot vártak, ami így is lett, sőt. A 108,8-as érték helyett 109,6-ra emelkedett az IFO-index mutatója, ennyivel bizakodóbbak a megkérdezett német vállalatvezetők februárban a gazdasági kilátásokat illetően. Az adat érkezte után az euró/dollár árfolyama sikeresen áttörte az 1,33-as szintet, a dollár/forint keresztárfolyama pedig ezzel 218-ról megközelítette a 216-os szintet.

A jónak mondható hangulat ellenére a frank az erős oldalát mutatja az euróval szemben, miután a közel 3 hetes csúcson jár az árfolyam azzal, hogy megközelítette a kurzus az 1,2050-es szinthez. A frank/forint árfolyam 239 alá tudott esni, számottevő változásra nem számíthatunk, a közeljövőben 238-240 közötti szintek lehetnek reálisak – zárja kommentárját Karsai Péter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.