BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot esett a forint – Megtört a trend?

A forint nagyot gyengült tegnap, és újra a 200 napos mozgóátlag fölé került a kurzus. Hazai és külföldi események is befolyásolták az árfolyam mozgását. „A mozgások egyértelműen jelzik a devizapiac sérülékenységét, amihez hozzájárul az EU/IMF-tárgyalások hivatalos szakaszának megkezdésével kapcsolatos bizonytalanság is” – hangsúlyozták a CIB elemzői.

Az előzetes információknak megfelelően az Európai Bizottság a tegnapi ülésén javasolta a kohéziós alapok befagyasztását 2013-tól. A héten bejelentett kormányzati intézkedéseket ugyanakkor még nem tudták figyelembe venni, írják a Raiffeisen Bank közgazdászai. Emlékeztetnek, ez 495 millió eurós támogatás blokkolását jelentené 2013-tól kezdődően.

„Mindazonáltal ez sokkal inkább csak üzenetértékű intézkedés meglátásunk szerint. Nehéz elképzelni, hogy egy nemzetközi segélyprogramban működő országgal szemben ilyen szankciót alkalmazna az EU” – vélekedett Blahó Levente és Keszeg Ádám. „Márpedig hiába csúszik a megegyezés az EU/IMF-el, még az idei évben aláírásra fog kerülni várakozásaink szerint” – vetítik előre.

„Az egyébként is kedvezőtlen külpiaci környezettel párosulva a kemény üzenet komoly korrekciót hozott a forintban, de a 290-es szint alatt maradt az árfolyam. Ma kötvényaukciót tart az ÁKK. E téren csak az lenne negatív a forint számára, ha a negatív hírek közepette nem sikerülne a teljes 42 milliárdos pakkot lejegyezni” – írja Keszeg Ádám, a Raiffeisen elemzője.

„Egy erőteljes korrekció időszerű volt, de nem veszélyeztette egyelőre a forinterősödés rövid távú trendjét” – vélekedett. Tegnap 288-as szint fölé került a forint az euróval szemben.

Rámutatott: Felfelé a 290-es szint éppen több szempontból is kiemelt, annak szignifikáns áttörésével megfordulna a technikai kép. Lefelé most a 200 napos mozgóátlag szerepel újra támaszként 288-nál, majd a korábbi mélypontot jelentő 285,6.

"Gyors napon belüli leértékelődést mutatott a forint az euróval szemben a szerdai kereskedés folyamán, miután mind a külső piaci hangulat, mind a EU Magyarországnak szánt kohéziós forrásokkal kapcsolatos bejelentése miatt kettős nyomás alá került az árfolyam” – vélekedett Trippon Mariann és Jobbágy Sándor, a CIB Bank közgazdászai.

Az Erste Befektetési Zrt. közgazdászai emlékeztetnek, a forint tegnap a 200 napos mozgóátlag alatt kezdte a kereskedést, majd a 286-os mélypontról fordult az árfolyam, és 289-ig emelkedett zárásra. „Elindult a korrekció, a következő megállót a 20 napos mozgóátlag jelenti 291 forintnál” – tették hozzá.

„A forint egy nap alatt több mint 1 százalékkal gyengült az euróval szemben, de az euró/forint árfolyam végül így is a 290-es határ alatt maradt. Így a hazai fizetőeszköz továbbra sem távolodott el jelentősen az euróval szembeni öthavi csúcsától. A mozgások azonban egyértelműen jelzik a devizapiac sérülékenységét, amihez hozzájárul az EU/IMF-tárgyalások hivatalos szakaszának megkezdésével kapcsolatos bizonytalanság is” – hangsúlyozták a CIB elemzői.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.