BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: A piac árazza az IMF-megállapodás csúszását

Tegnap az IMF-el kapcsolatos hírek határozták meg a forint formáját. Szerda reggel Rogán Antal egy interjúban nyilatkozott, hogy a második negyedévben nyélbe üthetjük a szerződést az IMF-el. A feltételes mód miatt erre a hírre értelemszerűen nem reagált az árfolyam, írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Később megjelent egy online cikk, miszerint áprilisban várható a hivatalos tárgyalások megkezdése. A hírre reagált a Nemzetközi Valutaalap, úgy nyilatkozván, hogy nincs tervbe véve semmilyen időpont, mivel nem látják azokat a lépéseket a kormány részéről, amik a tárgyalás előfeltételei lennének. Erre rögtön a gyengülés irányába lendült a forint, a reggeli 289,50-hez képest a piaczárásra már egy százalékkal magasabban jegyezték az euró/forintot a kereskedők – mutatott rá Karsai Péter.

A szerdai nap folyamán sorra jelentek meg friss elemzések Londonból illetve Bécsből, amelyekben a szerzők azt taglalták, hogy kicsi az esélye a 3., illetve a 4. negyedév előtti szerződéskötésnek. Valószínűleg ezt árazta be a piac, ezért gyengült a hazai fizetőeszköz, és bizonyos mértékben a régiós devizákat is ez a hír gyengítette. Ma reggel is a tegnapi záróérték közelében nyitott az euró/forint, a trend továbbra is gyengülő, a hajnalban érkezett szép japán számok nem tudták a hangulatot javítani – vélekedett a szakértő.

Hajnalban még bíztató adatokat közöltek Japánból: a szigetország külkereskedelme februárban pozitív csalódást okozott, a várt 120 milliárd jenes passzívum helyett közel 33 milliárd JPY lett az aktívum. Délelőtt viszont jött a feketeleves, a német PMI számok csapnivalóra sikeredtek, erre az euró/dollár árfolyama könnyedén áttörte az 1,32-es szintet, sőt már az 1,3150 küszöb áttörése is valószínűsíthető. A fenti adatoktól függetlenül az összkép nem változott, az eurozóna adósságválsága körüli információk, illetve az óceán túloldalán a QE3-as (mennyiségi könnyítés) program valószínűségének latolgatása a két fő árfolyammozgató tényező. A dollár/forint kurzus nagyot ugrott, a reggeli 220,50 helyett már 223 fölé emelkedett az árfolyam, írja a Commerzbank szakértője.

Stagnál az euró/frank árfolyama, ugyanakkor a gyengülő forint erősen megmutatkozik a frank / forint kurzusban, a délelőtt folyamán újra 243 fölött jegyezték a „svájciforintot”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.