BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: fokozódik a bizonytalanság az IMF-szerződéssel kapcsolatban

Továbbra sincs komolyabb hír az IMF tárgyalásokkal kapcsolatban, és mivel még mindig nincs hivatalos dátum, ezért az elmúlt hetek 288-293 közötti sávjának tetején (vagy kicsivel e fölött) tartózkodik az euró/forint árfolyama, írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Tegnap az Államadósság-kezelő Központ vezetője, Töröcskei István azt nyilatkozta, szerinte elképzelhető, hogy megfelelő piaci feltételek mellett, még az IMF-megállapodás előtt lebonyolítanának egy kötvénykibocsátást. Elsősorban dollárban denominált kötvényekről lenne szó, de esélyes lehet a jen, vagy akár rubel alapú kibocsátás is – hívta fel a figyelmet a Commerzbank elemzője. Hozzátette, erre a hírre nem reagált számottevően a forint, így maradtunk a 293-as szint felett ma reggelre is.

Ahogy az euró/forint árfolyama, úgy a kötvényhozamok, és a CDS-felárunk is emelkedést mutatott tegnap, mivel fokozódik a bizonytalanság az IMF-szerződéssel kapcsolatban. Ha ismét felerősödne a globális kockázatkerülés, akkor ilyen helyzetben biztosra vehető, hogy a régiós devizák közül a forint gyengülne leginkább – mutatott rá Karsai Péter.

A meglepően gyengére sikeredett európai beszerzési manager indexek 100 pontos esést produkáltak az euró/dollár árfolyamában, ezek az adatok okozták a csütörtök délelőtti árfolyamesést. A kurzus 1,3240-ról meglehetősen gyorsan 1,3140-ig esett, míg az dollár/forint esetében az árfolyam 220,50-ről 224-ig emelkedett - emelte ki.

Ma adat szempontból nem lesz izgalmas napunk, csupán az új lakások eladási statisztikáját fogják közzétenni az USA-ban. Washingtonban viszont tart a FED egy konferenciát, ahol részt vesznek a brit, illetve a japán jegybank illetékesei is, hogy megvitassák azt, hogy milyen új eszközökkel lehetne életet lehelni világgazdaságba, hogy beindulhasson egy tartósabb növekedés. A délelőtt folyamán a gyenge PMI számok által okozott dollárerősödés már a múlté, az euró/dollár keresztárfolyama ismét az 1,33-as szinteket vette célba - vélekedett a szakértő.

Nincs változás a tegnapi naphoz képest, oldalazó euró/frank 1,2060-nál, és 243 körüli frank/forint árfolyamra számíthatunk a mai nap folyamán, zárja kommentárját a Commerzbank szakértője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.