BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Forint: Sértetlen az alakzat, nagy mozgásra lehet felkészülni

A múlt hét végén a forint kisebb gyengülésbe kezdett, és ma reggel is inkább a hazai fizetőeszköz gyengülését lehet megfigyelni, írják elemzésükben az Erste Bank közgazdászai. Úgy látják, a fordított zászló alakzat sértetlen.

Az euró/forint kurzus a múlt héten már nem tudott újabb mélypontot ütni, és úgy tűnik, elindult ismét felfelé. A fentiek alapján akár lehet belőle trendforduló is – vélekedett Árokszállási Zoltán elemzőcsoportja. Az Erste közgazdászai szerint biztosan elmondható, hogy egyre szűkebb sávban araszol a forint kurzusa az euró ellenében, ilyenkor pedig egy nagyobb mozgás szokott bekövetkezni.

„Ráadásul a fordított zászló alakzat sem sérült, azaz a technikai kép alapján az erősödés sincs kizárva” – teszik hozzá. Ilyen helyzetekben érdemes elővenni a fundamentumokat, amik azt mondatják az elemzőkkel, hogy már kisebb tere lehet a további forinterősödésnek, és inkább némi gyengülésnek kellene bekövetkezni.

„Kérdés, hogy a gyengülés megáll-e 291-293 forint környékén, ahol a legutóbbi csúcspont volt. Ha nem, akkor további forintgyengülésre kellene felkészülni (295-296, majd 299 környékéig). Támaszt 285 forintnál látunk, illetve a múlt hét végi mélypont környékén, 287 körül lehet egy gyengébb támasz” – mutatnak rá az Erste elemzői.

Újabb fázisba kerülhet az eljárás

A miniszterelnök szóvivője szerint könnyen elképzelhető, hogy egy-két ügyben "újabb fázisba" lépteti a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásokat az Európai Bizottság.
Szijjártó Péter hétfő reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a magyar kormány úgy látja, hogy a kötelezettségszegési eljárások egy részét már most le lehet majd zárni, ugyanis megállapodásra tud jutni az Európai Bizottsággal.

"Egy-két ügyben pedig könnyen elképzelhető, hogy a bizottság majd egy újabb fázisba lépteti az eljárást, hiszen nem tudunk megegyezni, megállapodni, vagy az érveinket nem fogadják el" - közölte.

Az Európai Bizottság három kötelezettségszegési eljárást indított január közepén Magyarország ellen: a jegybank függetlenségét érintő szabályozással, a bírói munka felső korhatárával, illetve az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokkal kapcsolatban.

Ugyancsak hétfő reggel a tv2 Mokka című műsorában elsősorban a Magyarországnak szánt kohéziós pénzek felfüggesztésére tett európai bizottsági javaslatról kérdezték a miniszterelnök szóvivőjét, aki ezzel kapcsolatban kifejtette: várhatóan március közepén a tagállami pénzügyminiszterek elfogadják majd a bizottság javaslatát, és ajánlásokat fognak megfogalmazni a magyar hiány csökkentésére.

"Egészen biztosak vagyunk abban, hogy ezen ajánlások között lesznek olyanok is, amelyeket Magyarország már megtett" - jelezte Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a kabinet az ajánlásokat megtölti majd tartalommal, és "hat hónapon belül ezt az ügyet szépen csendben le lehet zárni".

A Raiffeisen Bank közgazdászai napi elemzésükben hangsúlyozták, hogy a kormány szerint csupán hat hónap, és megoldódik az EDP-ügy, amivel elkerülhető, hogy az EB felfüggessze a kohéziós utalásokat. „Hat hónap több, mint ami a fejünkben volt a korábbi bagatellizáló kommunikáció alapján” – tették hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.