BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért szárnyalt a forint? – Három oka is van

Ma reggelre 6 napos csúcsra ért az EUR/HUF árfolyama, 291 közelében indul a kereskedés. A forint már tegnap erősödésnek indult, köszönhetően Bernanke úr beszédének, Angela Merkel nyilatkozatának és az ÁKK cáfolatának, írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A Fed elnöke a korábbiaktól eltérően most mégis QE3-as programot vizionált, a német kancellár szerint nincsen akadálya az európai pénzügyi tűzfal keretösszegének 500 milliárd euróra bővítésének, míg az ÁKK cáfolta azt a hírt, hogy az IMF szerződés előtt szerveznék a devizakötvény tendert. A három – forint szempontjából - pozitív hír a 294-es csúcsról 291-ig tudta erősíteni a hazai fizetőeszköz árfolyamát – mutat rá Karsai Péter.

Ma kamatdöntő ülést tart az MNB Monetáris Tanácsa. Az alapkamatot illetően nem várható változtatás, nagy valószínűséggel marad a december vége óta érvényes 7 százalékos irányadó kamatláb. Az utóbbi időszak magas inflációja, illetve az IMF szerződés körüli bizonytalan helyzet miatt most nincs tér lazítani az EU legmagasabb kamatán – vélekedett.

Összehasonlításképpen: az IMF szerződéssel rendelkező Romániában a minap féléves DKJ aukción 5,06 százalékos kamattal sikerült a papírokat lejegyezni, itthon a másodpiacon tegnap átlagosan 7,37 százalékos volt a 6 hónapos DKJ kamata. A tanács döntése kapcsán ugyanakkor figyelemreméltó lesz a megosztottság aránya, hiszen a legutóbbi kamatmeghatározó ülésen már szóba került egy 0,25%-os vágás lehetősége is – írja a Commerzbank szakértője.

A Fed a munkahelyteremtésre fókuszál, ennek érdekében fenntartja az eddig gyakorolt laza monetáris politikát, és ha szükséges, akkor további lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy a munkaerőpiacon keresztül tartósan növekedési pályára állhasson az Egyesült Államok gazdasága. Ezzel párhuzamosan Angela Merkel támogatja a mentőalapokon keresztül megerősítendő uniós stabilitást, így esély mutatkozik arra, hogy a hét végi Eurogroup konferencia sikerrel záruljon. Mindezek hatására az EUR/USD árfolyama a tegnap délelőtti 1,3200 után 1,3365-ig emelkedett, az USD/HUF kurzusa pedig 222-ről 218-ig esett. Technikai alapon az EUR/USD árfolyamában a következő komolyabb ellenállás a legutóbb február végén mért 1,3486-os szint lenne.

Az EUR/HUF árfolyamában tegnap egy százalékos erősödést tapasztalhattunk, és mivel az EUR/CHF szokás szerint 1,2060 körül stagnál, ezért a CHF/HUF árfolyamában is hasonló mértékű forinterősödés volt tapasztalható, 244-ről 241 közelébe esett a kurzus, zárja kommentárját a közgazdász.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.