BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordon a külföldeik állománya

Több mint 4 ezer milliárd forintnyi állampapír van már külföldi befektetők kezében.

Rekordszinten jár a külföldi befektetők magyar forint állampapír-állománya. Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint március 6. óta folyamatosan 4 ezer milliárd forint fölött van a külföldi magánszemélyek és intézmények által birtokolt forint alapú hitelpapírok mennyisége.

A szokatlanul magas szint egyúttal azt is jelenti, hogy egyre nagyobb mértékben finanszírozzák a határon túlról a magyar államot, jelenleg a forint alapú kötvényeinknek már csaknem a fele külföldiek kezében van, a devizában lévő adósságunkból pedig csaknem 95 százalék a részesedésük.

A pénzbeáramlásnak globális okai vannak – mondják a szakemberek. „A fejlett kötvényekből kifelé áramlik a pénz, mivel ezeken a piacokon már nem lehet hozamot elérni” – mondja Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvényüzletág-vezetője. Ennek köszönhető, hogy mindenféle feltörekvő piaci és vállalati kötvény keresetté vált, és ez a tendencia hozza be a magyar állampapírpiacra is a külföldi forrásokat.
Részletek a keddi Világgazdaságban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.