BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ronthat a végén az OTP Bank

Elemzői előrejelzések szerint veszteséges volt a tavalyi év negyedik negyedévében az OTP Bank. A veszteség mértékéről ugyan eltérnek a prognózisok, annak fő oka, hogy a végtörlesztés bruttó 43, nettó 26-27 milliárd forintjába került a hitelintézetnek.

A végtörlesztés és más egyedi tételek miatt várhatóan veszteséges tavalyi negyedik negyedévről számol be pénteki gyorsjelentésében az OTP Bank – mondta lapunknak Réczei Zoltán, a Buda-Cash elemzője. Az elemzői előrejelzések átlaga szerint 11,8, Réczei Zoltán szerint viszont csak 4,3 milliárd forint lesz a veszteség. A legnagyobb magyar kereskedelmi bank az elemzői előrejelzések szerint 36-37 milliárd körüli adózás előtti nyereséget tudott produkálni az előző év utolsó negyedében. Ezt az eredményt azonban több tényező is rontotta.

 Közülük a legjelentősebb a lakossági devizahitelek végtörlesztéséből adódó bruttó 43 milliárd forintos veszteség. Ezt az összeget mérsékli, hogy a hitelintézetnek 13,2 milliárd forint visszatérítés jár a bankadóból a kormány és a bankszövetség megállapodása értelmében és három-négy milliárddal a piacinál kedvezőbb árfolyamon válthatta devizára a jegybanknál a végtörlesztett összegeket. Mindezt figyelembe véve tisztán mintegy 26-27 milliárd forintjába került a hitelintézetnek a végtörlesztés.

A bank eredményeit rontotta még 7,2 milliárd forintnyi banki különadó is. Emellett akadnak olyan elemzők, akik úgy vélik, a bankcsoport jelentős összegű goodwill értékcsökkenési leírást hajt végre ukrajnai leányvállalatánál. Ennek azonban nemcsak a mértékéről, de még a tényéről is megoszlanak a szakértői vélemények. Réczei Zoltán például arra számít, nem lesz ilyen leírás. Emellett az elemzői átlagnál nagyobb bevétel és nyerség elérését várja.

Ugyanakkor úgy véli, az elemzők előrejelzéseinek átlagához képest jóval gyorsabban romlott a bank hitelportfóliója, ezért annál sokkal nagyobb összegű céltartartalék képzésére lesz szükség. A prognózisok átlaga szerint ugyanis 67 milliárd forint összegű céltartalékot képez a bank, a Buda-Cash elemzője szerint azonban 71 milliárdos tartalékképzés várható.

Az elemzők előrejelzései ugyan eltérő bevételeket és kiadásokat prognosztizáltak a legnagyobb magyar bank tavalyi negyedik negyedévére. Az viszont közös a becslésekben, hogy nem várnak jelentős eltéréseket a hitelintézet korábbi eredményeitől. Pedig már több alkalommal is okozott kellemes meglepetést a részvényesek számára azzal, hogy a várnál nagyobb bevételekről számolt be gyorsjelentésében.

Az elemzői prognózisok máskor is csak nagyon bizonytalanul tudják előre jelezni a várható eredményeket. Ugyanis egy nagyon eltérő becslés is jelentősen módosítja az átlagot. Ráadásul most a gooodwill leírása kizárólag vezetői döntésen alapul, és az független a pénzmozgásoktól. Ugyanakkor az elemzők sokkal megalapozottabb becsléseket és számításokat végezhettek a banki különadó nagyságáról és végtörlesztéshez kapcsolódó veszteségekről és kompenzációkról.

Világgazdaság - Giczi József-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.