BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyakat kapott a forint

A forint intenzíven erősödött pénteken az euróval szemben, a reggeli 294-es árfolyamról 291-ig kapaszkodott a hazai deviza.

A napon belüli 1 százalék körüli erősödése az elmúlt napok jelentős voltatilitása mellett nem meglepő, noha komoly országspecifikus hír nem támasztja alá a forint mai mozgását.

A forint ezen a héten napon belül könnyen képes volt bármilyen irányban elmozdulni 1-1,5 százalékot, amely a piaci szereplők növekvő idegességére utal.

A forint jelentős mozgását felerősítette, hogy az IMF-tárgyalások kapcsán negatív elemzői várakozások jelentek meg, illetve kiderült, az Európai Bizottságnak is komoly feltételei vannak a tárgyalások megkezdéséhez.

A forint ellenálló képessége tehát nagymértékben csökkent, és különösen érzékennyé vált a nemzetközi befektetői környezet változásaira.

A kormányzat ugyanakkor elkötelezettséget mutat az IMF-megállapodáshoz, legutóbb Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára fogalmazott úgy, hogy napokon belül megkezdődhetnek a tárgyalások.

A héten korábban Orbán Viktor miniszterelnök és Fellegi tamás fogalmazott pozitívan a tárgyalások kapcsán. Az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta, hogy nincs „B terv”.

A kockázati étvágyat pénteken javította, hogy az USA-ban több munkahely keletkezett, a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma 227 ezerrel növekedett a múlt hónapban. 

A forint erősödése délután a 14 és 20 napos mozgóátlagoknál szakadt meg, 290,4 körül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.