BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy válság sem tarthat örökké

Az európai adósságválság körüli gondok enyhülésével érezhetően alább hagyott az aranyláz az utóbbi hetekben. A nemesfémeknél romló hangulatot egyfelől az USA gazdaságának javuló kilátásai, valamint a világgazdaság meghatározó erőtereiben minden pesszimista várakozással ellentétben elviselhető szinteken mozgó infláció okozza. Másfelől bizonytalanságot szül a fizikai aranykereslet aktuális visszaesése Indiában. A mostanság kevésbé fényesen ragyogó nemesfém jövőjét illetően pedig megoszlanak az elemzői vélekedések – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Nagy a befektetői elbizonytalanodás jelenleg az arany nemzetközi piacán. Míg egyes szakírók elhúzódó hullámvölggyel számolnak, mások újabb szárnyalást jövendölnek a sárga fém számára. Az elmúlt hat hétben 10 százalékot esett az értékes nemesfém árfolyama, igaz ezt megelőzően ennél valamivel többel meg éppen, hogy emelkedett. A húsvéti ünnepeket megelőző nagyhét végül közel 2 százalékos mínusszal 1.631 dolláron zárult az arany számára Londonban. Az ezüst 3 százalékot meghaladóan gyengült 31,27 dollárig.

Az Európai Központi Bank decemberben és februárban kiosztott bőséges pénzinjekciói valamint a Görögországnak juttatott sokadik mentőcsomag egyelőre megálljt parancsoltak az aranyár év eleji szárnyalásának. Ezen kívül az amerikai gazdaság élénkülésének első jelei is arról gondoskodnak, hogy a sokak által fedezeti céllal tartott arany veszítsen népszerűségéből. Az árfolyam csökkenésére ad okot az indiai ékszerkereskedők sztrájkja, akik az importvámok megemelése ellen tiltakoznak, valamint a spekulatív befektetők profitrealizálása, illetve mindezek együttes következményeként a megremegő „gyenge kezek” kihullása a piacról, ami csak ráerősít az aktuálisan csökkenő tendenciára. Ugyanakkor minduntalan megfigyelhető, ahogy az anticiklikus befektetési stratégiát követők élnek az árcsökkenés adta lehetőséggel, és belevásárolnak az árfolyamesésbe.

Miközben egyre több ágazati elemző vesz visszább az év eleji optimista prognózisából, más szakértők változatlanul derűlátóak az arany jövőjét illetően. A fundamentális kereslet, legalábbis ami Indiát illeti, egyesek szerint hamarosan visszatérhet a korábban megszokott kerékvágásba. Az ékszeripar három hetes munkabeszüntetése a napokban a végéhez ért, miután a delhi kormány a hajlandóság jelét mutatta az aranyra kirótt adóterhek újragondolásának. Mindazonáltal túlzottan vérmes reményekre nincs oka az ágazatnak, hiszen a 45 milliárd dolláros aranyimport a felelős az ország folyó fizetési mérleg hiányának négyötödéért, amelynek csökkentése eltökélt kormányzati szándék. Ugyanakkor a 2 százalékos többlet vámteher aligha fordít ki a sarkaiból egy évezredek óta az aranyra épülő befektetési kultúrát. Ennél a drágító hatásnál sokkal nagyobb mértékű volt az arany világpiaci áremelkedése az elmúlt években. És bár ez a drágulás mindig is eredményezett időleges visszaesést a szubkontinens arany iránti keresletében, tartós szemléletváltáshoz a befektetési mentalitásban mindez nem vezetett.

Az utóbbi négy év rendre visszatérő kérdése volt, hogy mi lesz az arannyal, ha a válságnak egyszer majd vége lesz. Nyilvánvaló, hogy egy válság sem tarthat örökké, minden depresszió egyszer a végéhez ér, és azután a gazdaság ismét növekedésbe kezd. Elterjedt vélemény, hogy a gazdaság élénkülése vagy legalább az abba vetett hit, rosszat jelent az arany számára. Hiszen az arany iránti befektetői kereslet egyik fő motorja a kamatokon elérhető alacsony hozam, ami akár még negatív reálkamatokat is eredményezhet. Egy erősödő gazdaságban viszont a kamatok már emelkednek. Egy másik meghatározó tényező volt az utóbbi években a bizonytalanság a jövőt illetően. Bizonytalanság volt az úr a világgazdaság, az euró jövője, az infláció alakulása, továbbá a részvény-, kötvény- és egyéb befektetési piacok tekintetében. A megrémült befektetők közül sokan pont emiatt menekültek a biztonsággal kecsegtető az aranyba.

A befektetői kereslet alakulásának egyik legnyilvánvalóbb indikátora az aranyra specializálódott tőzsdén kereskedett alapok betétállományának alakulása. A Bloomberg által figyelemmel követett arany ETF-ek stabilan tartják rekord közeli magas szintjüket, a befektetők tömeges kiszállásának e szerint egyáltalán nincs jele. Többek között erre hivatkoznak mindazok, akik mindössze megtorpanásnak gondolják az aranypiac elmúlt hetekben tanúsított gyengélkedését. Az arany ETF-ek további menetelése pedig nem is lehet kérdéses. A sárga nemesfém számára meghatározó súllyal bíró India és Kína is megnyitotta már kapuit ez előtt a viszonylag új befektetési forma előtt, amely gyerekcipőkben jár még ebben a két országban, de nem utolsó sorban a lakosság létszáma és a növekvő megtakarítások okán éppen ezért óriási növekedési potenciállal is rendelkezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.