BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európai bankok adakozzatok

Az EKB hároméves "ingyen hiteleit" elkezdhetik törleszteni a nagy európai bankok (Unicredit, BNP Paribas, Société Générale, La Caixa) – jelenti az Equilor.

Az elkövetkező 12 hónapban mindegy 80-100 milliárd euró közötti összeget lesznek kénytelenek visszaszolgáltatni a nagy testvérnek. A kihelyezett mintegy 1000 milliárd eurónyi összeg 10 százalék-a kerül így vissza (1 százalékos kamattartalom). Előzetesen 2014 december és 2015 február volt megjelölve céldátumként, azonban a megegyezés egyes pontjai megengedik a korábbi visszafizetést.

"A „tőkekivonás” után kíváncsian várjuk, hogy a bankok likviditásban nem következik-e be komolyabb változás" – fogalmaz az Equilor. A Deutsche Bank és a Lloyds nem véletlen marad ki a buliból és várja meg a 3 éves periódus végét, hiszen ilyen kamaton nem tudna forrást bevonni a piacról.

Mint arról beszámoltunk, a Financial Times Deutschland értesülése szerint többek között az olasz UniCredit, a francia BNP Paribas és a Société Générale, valamint a spanyol La Caixa készül arra, hogy a következő tizenkét hónapon belül, vagyis jóval az esedékesség előtt, legalábbis részlegesen törlessze az EKB-tól kapott hiteleket. Ezek az úgynevezett hosszabb határidejű refinanszírozási ügyletek a legfontosabb intézkedésnek számítanak Mario Draghi, az EKB elnöke részéről az európai államadóssági és bankválság elleni harcban. Az első izben 2011 decemberében, majd idén februárban ismételten nyújtott hitelek döntően hozzájárultak ahhoz, hogy a piacok megnyugodtak az euróövezetben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.