BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma már nem folytatódhat a forint száguldása

Ritkán lehet látni olyasmit, ami tegnap-tegnapelőtt történt az EUR/HUF kurzusban – írják elemzésükben az Erste Bank közgazdászai.

Az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatos híreknek köszönhetően újra lendületbe jött a hazai fizetőeszköz. A devizapár bőven a 200 napos mozgóátlag alá, valamint a február közepe-vége óta tartó emelkedő trendvonal alá került. Tegnap délután némi korrekció kezdődött, azonban ma reggel egyelőre némi erősödés mutatkozik – mutatnak rá a közgazdászok.

„Ha a napi bontást nézzük, akkor az látszik, hogy a február végi lokális mélypontot érte el az EUR/HUF. Ez a szint, 286,5-287 között, valamint az idei legalacsonyabb árfolyamszint, 285,5 körül jelentik a következő megállókat lefelé. Ezt követően a következő szint valahol 279 körül látható – ez azonban már messze van” – vélekednek az Erste elemzői.

Úgy látják, egy ekkora erősödés után, mint amit a napokban láttunk, természetes módon jöhet egy korrekció felfelé. A mai napon tehát már nem várjuk, hogy a száguldozás folytatódjon, sőt, némi gyengülést sem tartanánk kizártnak. Felfelé az első megálló 289-290 körül lehet.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Tegnap tovább rallyzott a forint a pozitív brüsszeli hatására, az euróval szembeni kurzus áttörte a 200 napos mozgóátlagot, és 294 forintról 288-ig erősödött. Napközben 286,5 környékén is járt a kurzus. A reggeli kereskedésben is tartja az erejét a forint, miután a nemzetközi piacokon is pozitív a hangulat, és nőni látszik a kockázati étvágy. Rövid távon némi korrekció nem kizárt, az év végi EURHUF-ra vonatkozó előrejelzésünket (282,5) pedig egyelőre tartjuk.

Óriási hozamcsökkentés mutatkozott tegnap a magyar állampapírpiacon a pozitív brüsszeli hírek hatására. A referenciahozamoknál a diszkont papírok esetében 15-24bp-os, a 3-15 éves szakaszon 80-93bp-os hozamcsökkenést regisztrált az ÁKK. A hozamgörbe hosszabb vége tehát pár óra alatt kb. 100bp-al került lejjebb. Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára elmondta, hogy Magyarország valószínűleg még a tárgyalások lezárása előtt, de semmiképp annak megkezdése előtt devizakötvényt bocsát ki. Ma 12 hónapos DKJ aukció lesz.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon a dollár az 1,316-1,323 közötti sávban araszolt. Az irány továbbra is felfelé mutat, a következő ellenállás 1,338-nál látható. Jó hangulat uralta tegnap a tengerentúli piacokat, a legjobb teljesítményt a technológiai papírokkal telített Nasdaq könyvelhette el (Dow 0,69 százalék, Nasdaq 2,3 százalék, S&P500 1,36 százalék). Eséssel indult a kereskedés az ázsiai piacon, de fordult a hangulat és a pozitív oldalra kerültek az indexek (Nikkei 0,01 százalék, Hang Seng 0,5 százalék, Shanghai 0,08 százalék). A határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel. Az árupiacon az arany árfolyama tegnap sem mutatott irány, továbbra is a 20 és 30 napos mozgóátlag alatt oldalazott a kurzus. Az olaj árfolyama kismértékben, 103,5 dollárról 104,1 dollárra emelkedett tegnap.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban tegnap véget ért a Fed két napig tartó kamatdöntő ülése, ahol a jegybank nyíltpiaci bizottsága (FOMC) a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó rátán (0-0,25 százalék). Az első kamatemelést 2014-re várja a jegybankárok többsége. A Fed szerint a gazdasági fellendülés mérsékelt, és továbbra is komoly lefelé mutató kockázatok vannak. A jegybank közleményében lefelé módosította az idei és a jövő évi munkanélküliségi előrejelzéseket, az inflációt pedig felfelé, de az év második felében már csökkenhet az inflációs nyomás. Újabb monetáris lazításról (QE3-ról) nem tárgyaltak az ülésen.

Az Európai Bizottság tegnap zöld utat adott az IMF hiteltárgyalások megkezdésének, azáltal, hogy a jegybanktörvénnyel kapcsolatos ügyet nem viszik az Európai Bíróság elé. Ehhez azonban az is kell, hogy a kormány az ígértnek megfelelően megtegye szükséges módosításokat a törvénnyel kapcsolatosan. Pontos dátum még nincs, de várhatóan hamarosan megkezdhetjük az egyeztetést a készenléti hitelről. Ugyanakkor tovább folyik a kötelezettségszegési eljárás az adatvédelmi biztos és a bírák nyugdíjazása ügyében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.