BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindenki önti a pénzt, az aranybefektetők örülnek

Az elmúlt hét kedvező tendenciái az arany piacán az európai és a tengerentúli jegybanki vezetők megnyilatkozásainak volt köszönhető – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az elmúlt héten ismét a globális gazdasági helyzet körüli pesszimizmus és ezzel együtt a kockázatvállaló hajlandóság csökkenése került az előtérbe a befektetőknél, ami az aranynak kedvezett. A konjunktúra vontatott alakulása a fejlett országokban, a kínai gazdasági növekedés lassulása, továbbá a Spanyolországgal kapcsolatban növekvő aggodalmak világossá tették sokak számára, hogy az idei év első negyedében látott fellendülést nagymértékben a megnövekedett likviditás hajtotta, és nem feltétlenül fundamentális okokra volt vezethető vissza.

Kína gazdasági növekedése annak tükrében esett vissza három éves mélypontjára, hogy az utóbbi időszakban már amúgy is főként az infrastrukturális és városfejlesztési beruházások jelentették a bővülés alapját. A nyugati világ recesszióba hajlásával és a fogyasztási kedv visszaesésével elinduló láncreakció pedig előbb vagy utóbb elkerülhetetlenül vezet a dominókockák borulásához Kínában is. Mindemellett nem látszanak a lanyhulás jelei a kínai lakosság aranyvásárlási kedvében.

Az aranyár emelkedését vonta maga után az elmúlt héten az euróövezeti adósságválság újbóli fellángolása is, ami az olasz, de kiváltképp a spanyol államkötvények kockázati felárának erős emelkedésében mutatkozott meg. A spanyolországi hitelintézetek márciusban 316 milliárd eurót kölcsönöztek az Európai Központi Banktól, ami a duplája az egy hónappal korábbi összegnek. Erre való azonnali válaszként jelzésértékű emelkedésbe kapcsolt a spanyol papírok csődkockázati CDS árazása.

A CDS árazással egyetemben a spanyol kötvényhozamok is aggasztó emelkedésnek indultak, amire az EKB mihamarabb igyekezett szóbeli intervencióval reagálni. A frankfurti székhelyű központi bank igazgatótanácsának egyik tagja, Benoit Coeure egy kommentárban úgy fogalmazott, hogy az EKB rendelkezik eszközökkel az állampapírpiacokon való beavatkozásra és utalt a bank Értékpapír-Piaci Programjára, amely bajba jutott tagországok kötvényeinek felvásárlására ad lehetőséget. A befektetők ezt a hírt úgy értékelték, hogy az EKB kész további pénzt önteni a kötvénypiacokra a hozamok stabilan tartása érdekében.

Hasonló verbális intervencióra került sor Amerikában, ahol a New York-i Fed elnöke William Dudley és Janet Yellen a Fed Kormányzótanácsának elnökhelyettese meglehetősen visszafogottan nyilatkozott az amerikai gazdaság teljesítményét illetően. Yellen asszony újságíróknak azt mondta, hogy "további lazító intézkedések válhatnak szükségessé, amennyiben a fellendülés lassúbb tempóban történik a várakozásoknál". Az efféle a kommentárokat a nemesfémpiac örömmel fogadja, ezért elsősorban ezekre vezethető vissza, hogy az árfolyamok az elmúlt héten ismét kisebb emelkedésnek indultak. A gyengélkedő gazdaság serkentésére hívatott pénzügyi mennyiségi lazítás egy olyan varázsszó, amelyre az arany jegyzése rendre azonnal reagál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.