BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lélektani határ alá erősödött a forint

A forint erősödni tudott csütörtök délelőtt a javuló külpiaci hangulatban, és a lélektani 300-as szint alá került a közös európai devizával szemben.

A kockázati étvágy javulásával a forint erősödni tudott a vezető devizákkal szemben péntek délelőtt. Délhez közeledve 300 alatt jár már az euró/forint jegyzés.

Tegnap még 303 felett is megfordult a forint az euróval szemben, majd késő este már 301-es szint körül jegyezték a forintot. Ma reggel még a 302-es árfolyamon is megfordult a hazai deviza, majd délelőtt 299 közelébe kapaszkodott.

A forint továbbra is kitett a nemzetközi hangulat változásának, és a régiós devizák közül a legnagyobb mozgást produkálhatja.

Az uniós informális találkozó nem hozott semmi érdemleges változást, maradt minden a régiben, már ami a kockázatkerülést illeti. A tegnapi 303 feletti kurzus mellett az ország CDS-felára 592 bázispont fölé ugrott, ami alig marad el a háromhavi csúcstól – írja elemzésében Karsai Péter.

A Commerzbank közgazdásza hangsúlyozta: a kockázati felárunk még akkor kúszott fel ebbe a magasságba, amikor kérdéses volt, hogy az EU indít-e ellenünk kötelezettségszegési eljárást, vagy sem.

„Az IMF tárgyalásokra elvileg hamarosan lehetnek időpontok, úgy tűnik, hogy június 4-én a Parlament elfogadja a módosított jegybanktörvényt. Csakhogy a piaci szereplők hiszik, ha látják alapon nem reagáltak a hírre” – vélekedett Karsai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.