BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Jól jönne most a január óta halogatott IMF-megállapodás

A tegnapi záróértékéhez képest egy százalékot gyengült a hazai fizetőeszköz, nem sokkal piacnyitás után már 297,50 felett kereskedtek a bankközi kereskedők. Most jól jönne a január óta halogatott IMF-megállapodás – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (294,00 – 298,00): A körülményekhez képest viszonylag jól tartotta magát tegnap az EUR/HUF árfolyama. A koronához, zlotyhoz képest kisebb mértékű forintgyengülést tapasztalhattunk az euróval szemben. Egyedül a lej tudta tartani az erejét, ami nem utolsósorban az IMF-el való együttműködésüknek köszönhető. A forint keddi előnyét ma reggelre már el is vesztette. A tegnapi záróértékéhez képest egy százalékot gyengült a hazai fizetőeszköz, nem sokkal piacnyitás után már 297,50 felett kereskedtek a bankközi kereskedők. Most jól jönne a január óta halogatott IMF-megállapodás.

Jól mutatja az EUR/RON árfolyama, hogy ennél a devizapárnál jóval alacsonyabb a volatilitás. Május eleje óta a román lej csupán 0,4 – 0,5, míg a forint 3,5 százalékot vesztett az értékéből. Ezen kívül a kamatokban is komoly különbség látható, 10 éves futamidőnél majdnem 2 százalék a differencia, míg az 5 éves CDS-felár esetében körülbelül 150 bázispont a különbség. Az általános kockázatkerülés az új görög választások miatt a térségbeli országokat is sújtja, csak különböző mértékben. Sajnos a mutatóink alapján mi a sérülékenyebb országok közé tartozunk, pénzügyi védőháló nélkül romló külső környezetben azok is maradunk.

EUR/USD (1,2650 – 1,2770): Nem vártak a görögök csütörtökig, már tegnap délután bejelentették, hogy megállapodás hiányában új választások lesznek. Június 10-e vagy 17-e lehet az új referendum időpontja. Egy hónap alatt a most második helyen befutott radikális Sziriza párt más kisebb pártokkal együtt már kormánytöbbségre tehet szert. Mivel Ciprasz úr eddigi nyilatkozatai alapján elutasítja az EU által szorgalmazott megszorítások keresztülvitelét, igen nagy lenne az esélye az évek óta elkerülni kívánt görög csőd bekövetkezésének. Ez az esemény pedig akár az eurozónából való kilépést is jelenthetné.

Ha szorul a hurok természetesen nő a kompromisszumkészség, és több lehetőség is van elkerülni ezt a baljós szcenáriót, de a bizonytalansági faktor igen magas. Az „eurozóna exit” kivitelezése meglehetősen komplikált művelet lenne, az amúgy is ingatag hellén bankrendszerre komoly nyomás nehezedne, illetve nehezedik már most is, miután üjra fokozódik pénzüket kivenni szándékozó számlatulajdonosok száma. Érthető a lakosság reakciója, ha ugyanis drachmásítják a görög gazdaságot, akkor napokra zárolni kellene a bankbetéteket, hogy lebonyolítsák a deviza / valutacserét, nem beszélve az azonnali vélhetőleg óriási értékvesztésről.

A Merkel – Hollande találkozó utáni sajtótájékoztatón elhangzott, hogy mindkét politikus azt szeretné, hogy 17 tagú maradhasson a monetáris unió, kérdés, hogy a görög választók is így szeretnék-e. A Sziriza párt vélhetőleg úgy szeretné megtartani az eurót, hogy közben jelentősen módosítaná az eddigi megállapodásokat, és a két dolog együtt nehezen fér el egymás mellett. Az EUR/USD árfolyama 1,27 alatt is járt, a dollár / forint kurzus pedig már közelíti a 235-ös szintet. Két hét alatt a forint a dollárral szemben több, mint 8 százalékkal
gyengült.

CHF/HUF (244,00 – 248,00): Továbbra sincs változás az EUR/CHF árfolyamában, a forint viszont nagyot gyengült az utóbbi napokban, így a CHF/HUF árfolyama 247,50-ig ugrott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.