BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Kis szerencsével 240 forint alatt maradhat a frank

Varga Mihály nyilatkozataira nem reagált az euró/forint árfolyama – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (285,00 – 288,50): Ma reggel is nyilatkozott Varga Mihály az IMF-megállapodásról, ezúttal a közszolgálati televízióban. Szerinte, ha június elején megkezdődnek az egyeztetések, akkor nyár végére aláírható állapotba kerülhet a szerződés, ha nem, akkor is az őszre tető alá kerülhet az egyezség. Sem a tegnapi, sem a mai nyilatkozatra nem reagált az EUR/HUF árfolyama, maradt a kurzus a 286-287,50 közötti szűkebb sávban. Amennyiben az IMF közölné mindezt, mármint, hogy nyár végére lehet szerződéskötés, akkor jelentősebb forinterősödés történne, de egyelőre az IMF nem állt ezügyben a nyilvánosság elé.

Jól alakultak az áprilisi adóbevételek, így az államháztartási hiány időarányosan a márciusi 90 százalékról áprilisra 40 százalékra csökkent. Ha sikerül a második Széll Kálmán tervben szereplő újabb adókat, intézkedéseket időben bevezetni, és nem szalad el a költségvetés kiadási lába, akkor esély van arra, hogy teljesítsük a felénk támasztott deficitelvárásokat. Ma 286 – 288 közötti kereskedési sáv tűnik valószínűnek.

EUR/USD (1,2960 – 1,3080): Három napja volt a legtöbb szavazatot besöprő görög pártnak, az Új Demokráciának arra, hogy kormányt alakítson. A párt elnöke Samaras, már bejelentette, hogy megfeneklettek a koalíciós tárgyalások, így a remény, hogy pártja a Pasok-kal karöltve a trojka pénzügyi elvárásait végigvigye szertefoszlott. A második helyezett Syriza kaphat felkérést kormányalakításra, akik ugyan az eurózónából való kilépést nem tűzték a zászlajukra, de azt igen, hogy a trojka indukálta megszorításokat nem kell teljesíteni. Kicsi az esély annak, hogy megfelelő kormánytöbbség alakul, így patthelyzet alakulhat ki. Szóba került az új választás megtartása, politikai elemzők akár azt is elképzelhetőnek tartják, ha a radikális pártok kerülnek hatalomba, hogy az eurózónából is kilépne Görögország.

Az évek alatt kínkeservesen létrehozott két mentőcsomag újratárgyalása ugyanis Németország, és más donorállamok álláspontja szerint nem járható út. A görögök ezzel ismét a figyelem középpontjába kerültek, a spanyol gondok természetesen megmaradtak, csak most egy ideig a háttérbe szorulnak. Az EUR/USD árfolyama szempontjából szintén fontos kérdés, hogy összhangba kerüljön a változófélben lévő német – francia kilábalási stratégia. Most még a protokolláris udvariassági körök keringenek a választások után, de az első hivatalos tárgyalás után kiderülhet, hogy Hollande úr mennyire gondolja komolyan a fiskális paktum felpuhítását. Ez EUR/USD árfolyama a bizonytalanságok miatt az 1,30-as szint közelében tartózkodik, míg a dollár / forint keresztárfolyam 220 felett jár.

CHF/HUF (237,00 – 240,50): Ahogy márciusban, úgy áprilisban is egy százalékos volt Svájcban a defláció mértéke év/év alapon. Ez a várakozásoknál csak kicsit lett rosszabb, így nem valószínű, hogy ad hoc jelleggel akciózna a jegybank. Egy ideig maradni fog az 1,20 felett épphogy tántorgó EUR/CHF árfolyam, és kis szerencsével maradhat hosszabb távon a CHF/HUF kurzus a 240 alatti tartományban. A reggeli nyitás után 238 felett lehetett frank/forint üzletet kötni a bankközi piacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.