BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: nagyot eshet ma a forint

Negatív hírek esetén könnyen előfordulhat, hogy a forint megismétli a tegnapi teljesítményét, egyáltalán nem lehetetlen az újabb 1 – 1,5 százalékos forintgyengülés. A 295–ös szint ugyanakkor komolyabb ellenállás lehet, de egy koncentrált negatív hírhullám ezt a mérföldkövet is könnyedén áttörhetné – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (290,00 – 293,50): Amennyire jók lettek a német GDP számok, legalább annyira lettek rosszak a hazai nemzeti össztermék mutatói. A korábban napvilágra került gyenge ipari termelési, és PMI számok nem voltak bíztatóak, így eleve körülbelül fél százalékos zsugorodásra lehetett számítani negyedév/negyedév alapon. A tényadat azonban ennél is rosszabb képet mutat, 1,3 százalékos csökkenést könyvelhetünk el. Sőt, a 2011 utolsó három hónapjára kalkulált 0,3 százalékos növekedést is kerek nullára módosította a KSH. Öröm az ürömben, hogy a csehek és a románok is hasonlóan kiábrándító GDP számokat produkáltak.

A piaci szereplők a görög politikai elitre, illetve a Merkel – Hollande találkozóra figyelnek. Negatív hírek esetén könnyen előfordulhat, hogy a forint megismétli a tegnapi teljesítményét, egyáltalán nem lehetetlen az újabb 1 – 1,5 százalékos forintgyengülés. A 295–ös szint ugyanakkor komolyabb ellenállás lehet, de egy koncentrált negatív hírhullám ezt a mérföldkövet is könnyedén áttörhetné. A gyenge régiós GDP számok ellenére javulni tudott kora délelőtt az EUR/HUF árfolyama, 293,50 feletti szintről 292 alá került a kurzus.

EUR/USD (1,2820 – 1,2920): Az első negyedéves német GDP számok pozitív meglepetést okoztak, mind év / év, mind pedig hó / hó alapon várakozáson felül bővült a germán gazdaság. Ma még hátravan a ZEW-hangulatindex eredménye is, de hiába lenne ez a mutató is jobb az előzetes számításoknál, a bizonytalan görög politikai helyzet erre is rányomja a bélyegét, így várhatóan alig reagál az EUR/USD árfolyama az esetleges újabb jó hírre. Már csak 2 napja maradt a görög államfőnek, megállapítani az új kormány létrejöttét. A legutóbbi állapot szerint a pártok a szélsőjobboldali radikális Arany Hajnal párt kivételével egy szakértői kormány összeállításán fáradoznak. Ha nincs egyezség, akkor jöhet 1 hónap múlva az új választás. A görög interregnum állapotban ma lesz esedékes 436 millió euró visszafizetése. Kérdéses, hogy ez a nap folyamán a fokozott politikai helyzetben megvalósul-e.

Ma kerül sor Berlinben Francois Hollande és Angela Merkel első hivatalos találkozójára. Az új francia elnök a választási hajrában a szigorú Merkel-féle gazdaságpolitika ellen kampányolt, és ebben a kiélezett görög politikai bizonytalanságban nem mindegy, hogy mit fognak mondani a tárgyalófelek a közös sajtótájékoztatón. Az EUR/USD árfolyama 1,2850 körül stabilizálódott a jó német GDP számok után, míg az USD/HUF kurzus szinte napról napra közelebb kerül a 230-as szinthez.

CHF/HUF (242,00 – 245,00): Továbbra sincs változás az EUR/CHF árfolyamában, a forint ugyanakkor továbbra is gyenge szinteken szerepel, így a CHF/HUF kurzus marad a 243-as körüli szinteken.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.