BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eleshet a forint fontos ellenállása

A forintnak sikerült a lélektani 300-as szint alatt maradnia. Elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy ez az árfolyam fontos ellenállásnak bizonyult, de akár el is eshet.

A figyelem középpontjában továbbra is az európai válság, kiemelten a görög és a spanyol események állnak; a piac azt latolgatja, hogy Görögország tagja marad-e az euróövezetnek, míg Spanyolország esetében egyre inkább úgy tűnik, hogy a bankrendszer komoly külső segítség nélkül nem képes talpra állni, és esetleg maga az ország is IMF mentőcsomagra szorul – vélekednek a CIB Bank közgazdászai.

A következő napokban sem várható drasztikus változás a piaci hangulatban. A makrogazdasági naptár meglehetősen üres, így az európai válság maradhat a fókuszban. A héten informális Eurogroup ülés lesz, ahol a téma a növekedés, de a piac kiemelt figyelmet szentelhet minden Görögországgal és Spanyolországgal kapcsolatos hírnek is – írja Trippon Mariann és Jobbágy Sándor.

A forint árfolyama továbbra is elsősorban a külső hangulat függvényében alakulhat, hiszen az IMF-tárgyalások ügyében a héten sem várhatóak fontos fejlemények – mutatnak rá. Hozzáteszik, elvileg a parlament május 29-én szavazhat a jegybank törvény módosításáról, de elképzelhető, hogy csúszás lesz.

A Buda-Cash Brókerház közgazdászai azt emelték ki, hogy a nemzetközi hangulat javulása mellett erősíthetné a forintot, ha a magyar parlament az elvárt módosításokkal megszavazná a jegybanktörvényt, ami az EU/IMF-tárgyalások hivatalos megkezdéséhez szükséges.

Az eurót hétfőn félelőtt 297,5 forint körül jegyzik a bankközi devizapiacon.

A CIB közgazdászai szerint egyelőre az euró/forint keresztárfolyam esetében a 300-as szint erős ellenállásnak bizonyult, amennyiben azonban az euró/dollár kurzus újra délnek veszi az irányt, és 1,26 közelébe kerül, az euró/forint esetében is eleshet ez az ellenállási szint.

„A lélektani 300-as szint maradt az elsődleges ellenállás. Ezzel a szinttel április végén sokszor nem bírt el az árfolyam. Ezen átlépve pedig akár 301,6-ig is felszúrhat az árfolyam” – vélik a Raiffeisen Bank elemzői.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.