BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdekes hírek láttak napvilágot az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban

Tegnap délután felfelé korrigált az EUR/HUF kurzus, az árfolyam nap végére 284 fölé került. Ma reggel egyelőre 284 forint környékén látjuk az euró árfolyamát. Az EUR/HUF devizapár a 286-279-es szintek között jár – írják elemzésükben az Erste Bank közgazdászai.

A tegnapi nap kisebb gyengülését látva nem lennénk meglepve, ha a kurzus tesztelné a 286-287 közötti szintet, azaz további gyengülés következne be. Ha azonban ez tényleg bekövetkezik, akkor az a tegnapi fehér gyertyával együtt már enyhe fordulós jelként lenne értelmezhető, és így akár a 290-es szinthez is közel kerülhetnénk. Érdemes tehát figyelni, hogy a mai napon a tegnapi gyengülést megerősítő, újabb forintgyengülés bekövetkezik-e, vagy sem – vélekednek.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Gyengült tegnap a forint árfolyama, közel kilenc havi csúcsról indult meg a korrekció. Az EURHUF 284,4-ig emelkedett zárásra. Az amerikai makroadatok nyomán romlott a kockázatvállalási étvágy, illetve az EKB felől érkező üzenetek sem tettek jót a piacok hangulatának. A ma fél 3-kor esedékes USA-beli átfogó munkapiaci adatok várhatóan a hazai deviza kurzusát is megmozgatják.

Jól sikerültek tegnap a kötvényaukciók. Az ÁKK a felkínált 47 Mrd forinttal szemben 63 Mrd forintnyit adott el összesen a három papírból, majd a délutáni nem kompetitív tenderen még 15,5 Mrd forintnyi kötvény került kibocsátásra. A maximális hozam a 3, az 5 és a 10 éves papír esetében rendre 7,71 százalék, 7,85 százalék és 7,99 százalék lett. Az állampapírok másodlagos piacán vegyes irányú, de csak kisebb mértékű elmozdulásokat regisztrált az ÁKK a referenciahozamok szintjeiben.

Nemzetközi helyzetkép:

A devizapiacon a nap elején folytatódott a dollár erősödése az euróval szemben, és 1,309-ig esett az árfolyam, majd a 20 napos mozgóátlag közelébe (1,315) jött vissza a kurzus. A tőzsdéken a kedvezőtlen szolgáltatóipari makroadat nyomán lejtmenet indult el, az amerikai tőzsdék mérsékelt mínuszban zárták a kereskedést (Dow -0,47 százalék, Nasdaq -1,16 százalék, S&P500 -0,77 százalék). Nem egyértelmű a kereskedés a kínai piacokon, a japán tőzsde továbbra is zárva tart (Hang Seng -0,7 százalék, Shanghai 0,12 százalék). Az amerikai határidős indexek a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban vannak ma reggel. Az árupiacokon nagyot zuhant tegnap a WTI kőolaj árfolyama. 105,4 dollárról indult a kereskedés, és zárásra 2,5 százalékkal került lejjebb a kurzus. Az arany ára 1.650 dollárról 1.634 dollárra csökkent.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index értéke tovább csökkent áprilisban, 56 pontról 53,6 pontra, ami hat havi mélypontot jelent Az érték gyengébb volt az elemzők által várt 55,3 pontnál. A múlt héten 27 ezer fővel kevesebben, összesen 365 ezren igényeltek munkanélküliségi segélyt a tengerentúlon. A várakozás ennél valamivel magasabb, 379 ezer volt.

Az Európai Központi Bank tegnapi kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó rátán, az alapkamat maradt 1 százalék. Az EKB elnöke nem utalt további monetáris lazításra a közeljövőben.

Érdekes hírek láttak napvilágot ma reggel a sajtóban az IMF-fel való hiteltárgyalások megkezdésével kapcsolatban. Hírek szerint a parlament csak május végén kezdheti el tárgyalni a jegybanktörvényt, így kicsi az esély, hogy még ebben a hónapban elkezdődjenek a hiteltárgyalások. A sajtóinformációk a nyári szünetre is figyelmeztetnek, ami miatt tovább húzódhatnak a tárgyalások, amik június-júliusban kezdődhetnek csak el, és legkorábban szeptemberben, de lehet, hogy csak novemberben fejeződnek be, állítják az idézett források. Ha ezek a hírek igazak, az nem túl jó hír a piacok számára, amelyek most (ismét) megelőlegezni látszanak a gyors megállapodást, csakúgy, mint január-februárban látszott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.