BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Esik a forint - 300 felett az euró

Gyenge, 301 forint feletti euró jegyzésen állt a forint csütörtök reggel a nemzetközi deviza kereskedelemben.

Az eurót röviddel hét óra után 301,72 forinton jegyezték, szemben a szerda késő délutáni 301,30 forinttal. Szerdán a forint átmeneti erősödés után a kétéves mélypont közelébe süllyedő euró árfolyamot követve a térségbeli devizákkal együtt gyengült.

Csütörtök reggel a svájci frank jegyzése 251,21 forinton állt a szerda délutáni 250,61 forinttal szemben. A dollár jegyzése 243,52 forint 242,75 forint után, a japán jené pedig 3,0917 forint 3,0768 forint helyett.

Csütörtök reggelre az euró tovább gyengült a spanyol kötvényhozamok emelkedése, az öt éves állampapír CDS árazásának rekord szintre emelkedése okán az ország szuverén törlesztési képességében, illetve áttételesen az euróövezeti pénzügyi rendszer stabilitásában megingott piaci bizalom hatására. Az euró az ázsiai kereskedelemben 1,2358 dolláros jegyzésen kétéves mélypontot érintett.

Az újabb negatív piaci fordulat hátterében elsősorban a görög választásokkal kapcsolatban rövid időre pozitív irányba fordult várakozások változása, illetve a spanyol bankrendszer sorsával kapcsolatos aggodalmak álltak – vélekednek a CIB Bank közgazdászai.

Hangsúlyozzák: ezeket egyelőre az EU Bizottságának legújabb jelentésében közölt javaslatok sem tudták eloszlatni: ezek ugyanis a szorosabb integráció irányába mutatnak, amiről (különösen a közös európai kötvénykibocsátást, illetve az ESM bankmentő szerepét illetően) még korántsem alakult ki konszenzus az euróövezeten belül. Mindezek után a délutáni hangulatot az USA-ból érkezett legfrissebb ingatlanpiaci adat is tovább rontotta.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.