BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez a szint jelenthet támaszt a forintnak

A negatív nemzetközi hangulatban tegnap délután 302-ig emelkedett az EUR/HUF, majd a reggeli órákban valamelyest korrigált a forint, és a 301-es szint környékén nyitott a devizapár. Lefelé továbbra is a 200 napos mozgóátlag (296,2) jelenti a támaszt, míg felfelé ellenállást a 303-as szintnél látunk – vélekednek az Erste Bank elemzői.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Hektikusan változott tegnap a forint árfolyama. Délelőtt még ellenállónak bizonyult a hazai deviza a kedvezőtlen külső piaci hangulatra és jól fogadta a bizottsági bejelentéseket is, miszerint javasolni fogják, hogy az Ecofin június 22-i ülésén lekerüljön a napirendről a 495 millió eurós kohéziós források felfüggesztésének kérdése.

Délután azonban jelentősebb forintgyengülés bontakozott ki, s az EURHUF ismét a 300-as szint fölé emelkedett. A külső piaci hangulat igen kedvezőtlen, erős a kockázatkerülés; ez utóbbinak látványos indikátora, hogy a dollár újabb és újabb csúcsra kerül az euróval szemben. Az európai adósságválságnak újabb hulláma kezd kibontakozni, a spanyol bankok problémáinak előtérbe kerülésével, illetve a perifériás EMU országok államkötvényhozamainak gyors emelkedésével.

Maradt a kivárás tegnap az állampapírok másodlagos piacán, alig változtak a referenciahozamok. Ma a kötvényaukciók lesznek fókuszban. A 3, az 5 és a 10 éves papírból a felkínált mennyiség rendre 17, 13 és Mrd forint lesz.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a dollár tegnap ismét nagyot erősödött, miután elesett az 1,25-ös támasz. A nap végére újabb minimumra, 1,237-ig esett az EUR/USD devizapár. Ami a tőzsdéket illeti, a kezdeti zuhanás után a mélypont közelében maradtak a tengerentúli indexek, és 1-1,5 százalék közötti mínuszban zárták a kereskedést (Dow -1,28 százalék, Nasdaq -1,17 százalék, S&P500 -1,43 százalék). A nap egyik nagy vesztese az energiaszektor volt, mely 3 százalékos mínuszban zárta a kereskedést, de a pénzügy is több mint 2 százalékot esett. Tegnap függőben lévő lakásértékesítési adatokat publikáltak az USA-ban, amely 5,5 százalékot csökkent áprilisban, miközben az elemzők nem számítottak csökkenésre.

Nagy mínuszban nyitottak az ázsiai piacok, és a napon belüli emelkedés ellenére is a negatív oldalon tartózkodnak a mutatók. Enyhe biztató jel viszont, hogy mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel. Az árupiacon pár nap oldalazás után tegnap elesett a 90 dolláros támasz a kőolaj árfolyamában. A 87,8 dolláron történő zárás 3,2 százalékos zuhanást jelentett. Az arany tegnap leszúrt az 1.530 dolláros támaszra, ahonnan irányt váltott, és a nap végére 1.563 dollárig emelkedett.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Tegnap az Európai Bizottság bejelentette, hogy javasolni fogja, hogy vonják vissza a kohéziós alapokból származó források egy részének (495 millió euró) 2013-tól esedékes felfüggesztéséről szóló döntést, amit márciusban jelentettek be. A döntést az Ecofin fogja meghozni június 22-i ülésén. Az EDP eljárás hatálya alól azonban egyelőre nem kerül ki Magyarország. A Bizottság az idei évi 2,5 százalékos GDP arányos államháztartási hiánycélt elérhetőnek tartja, a jövő évi előrejelzését pedig a hiányra vonatkozóan a GDP 2,9 százalékról 2,7 százalékra csökkentette.

A KSH közleménye szerint a beruházási ráta az idei év első negyedévében 8,6 százalékkal zuhant éves összehasonlításban. Ezen belül az építési beruházások 13,9 százalékkal csökkentek év/év alapon. míg a gép- és berendezés beruházások 1,8 százalékkal mérséklődtek. Az ipari termelői árak áprilisban havi szinten 0,3 százalékkal nőttek, az éves index így 7,1 százalékra gyorsult a márciusi 6,4 százalékról. Az adat minimálisan tér el az általunk várt 7,2 százaléktól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.