BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon megbüntették a héten a forintot

Az eurót 298 forinton is jegyezték csütörtök délután. A negatív globális hangulat továbbra is Görögországnak köszönhető, illetve ismét felerősödtek az euróövezet szétesésével kapcsolatos hangok. Az európai adósságválság miatt a befektetők kockázatkerülés jellemzi, és a forint „helyzetét” nehezíti, hogy továbbra sem kezdődtek el az EU/IMF-tárgyalások.

Óriásit bukhat ezen a héten a forint: hétfő reggel még 290-es szint alatt jegyezték a közös európai devizát, csütörtökre pedig már 298 forint felett is állt a kurzus. Délután 297,5 forint közül áll az euró/forint árfolyam.

A forint esését elsősorban az okozza, hogy jelentős esély van Görögország csődjére, miután nem tudott megalakulni a koalíciós kormány. Az új választásokkal pedig lehet, hogy a szélsőséges Sziriza párt kerül hatalomra, akik nem teljesítenék a hitelprogram feltételeit, és az ország kiléphet a valutaunióból.

A befektetők emiatt elfordultak a kockázatosnak ítélt eszközöktől, így a forint is jelentős esést szenvedett el. A hazai deviza ezen a héten eddig 3 százalékot gyengült az euróval szemben, amellyel csütörtökre alulteljesítőnek számít a régiós devizákhoz képest. A hét folyamán korábban ugyanakkor szinte kéz a kézben esett a lengyel zlotyval együtt.

A zloty vélhetően azért nem gyengül együtt a forinttal csütörtökön, mert a központi bank alelnöke azt mondta, hogy a jegybank kész lépéseket tenni, ha a fizetőeszköz jelentősen gyengülne. A piaci szereplők egy potenciális intervenciótól tarthatnak.

A forintot az is sérülékennyé teszi, hogy továbbra sem kezdődhet meg az EU/IMF-tárgyalások egy hitelkeretről. A nagy volatilitás pedig fennmaradhat, amíg nem állapodunk meg az EU-val és az IMF-fel.

„Én abban bízom, hogy nyár elején vagy közepén elkezdődnek a tárgyalások” – mondta szerdán Varga Mihály Az Este című műsorban, aki vezetni fogja a magyar delegációt a hiteltárgyalások során. Véleménye szerint a hosszú előkészítő szakasz után egy rövidebb tárgyalási időszak következik.

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter a Hungarian Business Leaders Forumon csütörtökön azt mondta, hogy az IMF-fel és az EU-val júniusban elkezdődhetnek a tárgyalások, és azokat megállapodással egy őszi időpontban le lehet zárni.

Iryna Ivaschenko, az IMF budapesti képviseletének vezetője ugyanitt azt hangsúlyozta, akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások a magyar kormánnyal, ha az MNB függetlenségével kapcsolatos aggályok megoldódnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.