BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tudtunk a német gazdaság növekedésére "felszállni"

Gyengült tegnap a forint, az EUR/HUF kurzus 293 felett is megfordult, hogy aztán ma reggel 292-293 közötti értékeket láthassunk – írják az Erste Bank közgazdászai.

A 290 körüli szintet áttörte tegnap a kurzus, és a 30 napos mozgóátlagot is felülmúlta az EUR/HUF devizapár. Így továbbra is érvényes lehet az, amit már tegnap megpendítettünk, miszerint ha a hangulat nem javul, akkor az árfolyam nemsokára elérheti 294,5-295 körül húzódó szintet, ahol a 200 napos mozgóátlag is tartózkodik jelenleg. Azaz, nem lenne meglepő további forintgyengülés.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A forint árfolyama tegnap gyengült, köszönhetően elsősorban a romló nemzetközi hangulatnak. A tegnap éjszakai, Moody’s felől érkező olasz bankokat érintő leminősítések eleinte inkább rontottak a hangulaton, azonban a vártnál jobb német GDP adat reggel már javította a hangulatot, így a forint egyelőre nem gyengül tovább. A GDP adat a vártnál kissé nagyobb mértékű csökkenést mutatott, azonban ez nem igazán befolyásolja a forint árfolyamát. Továbbra is inkább a nemzetközi hírek befolyásolhatják a hazai fizetőeszközt, ma ismét tárgyalni fognak a görög pártok az új kormányról, és ennek a megbeszélésnek az eredménye fontos lehet.

Az állampapírok másodpiacán kisebb hozamemelkedés volt megfigyelhető, párhuzamosan a romló hangulattal. A referenciapapírok hozama 1-5 bázisponttal emelkedett az éven túli lejáratoknál. Ma 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukció lesz, 45 milliárd forintnyi papírt fog felkínálni az adósságkezelő megvételre.

Nemzetközi helyzetkép:

A devizapiacokon a dollár tovább erősödött, és az EUR/USD devizapár újabb lokális mélypontot ütött. A nyitás után (1,29) zuhanni kezdett az árfolyam, majd 1,283-nál állt meg a kurzus a nap végén. A mai reggelen ehhez képest kisebb fordulat látható, a dollár gyengülése van napirenden az euróhoz képest (1,285 körül állt nemrég a kurzus). A részvénypiacokon eközben a hét nagy eséssel indult a tengerentúlon. Makroadatok nem láttak napvilágot, de a görög választásokkal kapcsolatos bizonytalanság rányomta a bélyegét a piacokra (Dow -0,98 százalék, Nasdaq -1,06 százalék, S&P500 -0,11 százalék).

Ma reggel Ázsiában vegyes irányú mozgások láthatóak, a hangulat azonban inkább negatív (Nikkei -0,91 százalék, Hang Seng 0,34 százalék, Shanghai -0,85 százalék). Az arany és az olaj árfolyama is folytatta a csökkenést tegnap. A kereskedés 96 dolláron indult a WTI kőolajjal, napközben 93,6 dolláron is járt az árfolyam, de zárásra 94,8-ig korrigált vissza. Eközben tovább száguldott lefelé az arany árfolyama 1.566 dollárig. Napok óta megállás nélkül zuhan a kurzus, a következő támaszt az 1.522 dolláros lokális minimum jelenti. A határidős indexek a pozitív tartományban vannak reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A német első negyedéves GDP a vártnál jobban alakult. A várt 0,8 százalékos növekedés helyett 1,7 százalékkal tudott bővülni a német gazdaság, ami az eurózóna problémái közepette szembetűnően jó adat. Sajnos a magyar növekedési számok ezt nem tudták lekövetni: a bruttó hazai termék itthon a nyers adatok szerint 0,7 százalékkal, naptárhatás kiszűrésével 1,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A nyers adatra vonatkozó várakozásunk 0,5 százalékos csökkenés volt, ezért olyan nagyon nem lepett meg minket a közlés. Az ipari termelési, a külkereskedelmi mérleg adatok, valamint a kiskereskedelmi forgalom és az építőipar számai már korábban arra utaltak, hogy az éves index negatív lehet. Az, hogy nem tudtunk az első negyedévben a német gazdaság növekedésére „felszállni”, nem jó hír, de egyúttal a kilátásokkal kapcsolatban reményt keltő lehet. A Mercedes gyár termelése a második negyedévtől már érezhető lehet, de valószínűleg nem fog tudni csak ettől pluszba lendülni éves alapon a gazdaság a második negyedévben. Erre az év második feléig valószínűleg még várnunk kell. A teljes idei évi növekedési adatra vonatkozó korábbi előrejelzésünk (-0,5 százalék) továbbra is irányadó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.