BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb milliárdos teher a bankoknak!

Évente milliárdokat veszítenek a bankok és nyernek ügyfeleik azzal, hogy júliustól felgyorsul az átutalások rendszere. A bankok a napokban többlépcsős tesztelésben vesz részt, hogy később napközben négy óra alatt befejeződjenek az átutalások. Azt azonban még nem tudni, hogy a bankok hogyan kárpótolják magukat az elveszített kamatok és a fejlesztési költségek miatt.

Giczi József
Az ügyfelek évi ötmilliárd forintot nyernek, a bankok viszont ugyanennyit veszítnek azzal, hogy júliustól napon belül is lehet Magyarországon pénzt átutalni – állítja IFUA Horváth és Partners Kft. tanácsadója a Mindennapi vezetés című blogon. Szerinte az új szolgáltatással kiegyenlítődnek a bankok közti különbségek, és háttérbe szorulnak az olyan versenyelőnyök, amelyekkel most a gyorsabb utalás miatt ügyfeleket lehet hódítani, vagy netán extra díjat felszámítani. Úgy véli, ugyanakkor megmarad a verseny az egyes takarékszövetkezetek közt, mert közülük csak néhányan csatlakoztak a projekthez.

Jelenleg a belföldi forintátutalási megbízásokat naponta késő délután egy csomagban továbbítják a hitelintézetek a pénzforgalmi feldolgozást végző társaságnak, amely a feldolgozott adatokat átadja a Magyar Nemzeti Banknak, ahol jóváírják a kedvezményezett bankszámláján az átutalt összeget. Így a kedvezményezettek számláján csak másnap jelenik meg az átutalt összeg, és az egy napig úton levő pénz technikai kamatát jelenleg a bankok megtartják maguknak.
Júliustól viszont a napközben átutalt összeget 4 órán belül jóváírják a kedvezményezett számláján. Így például egy reggel 9 órakor átutalt összeget akár már délután 1 órakor tovább lehet utalni. Ezért nem kell majd egy nappal előbb átutalni a határidős kötelezettségeket, mint most. Ez azt jelenti, hogy egy nappal rövidebb idő után fizetnek kamatot a hitelből gazdálkodók, a többiek pedig egy nappal hosszabb ideig használhatják, vagy kamatoztathatják pénzüket.
A fenti előny csak az interneten, vagy más elektronikus úton benyújtott átutalási megbízásokra vonatkozik, a fiókokban vagy faxon benyújtott megbízásokra, a devizautalásokra és beszedésekre, valamint egyéb összetett tranzakciókra nem. A CIB Bank viszont arról tájékoztatta lapunkat, hogy ők a papíralapon benyújtott megbízásokat is aznap teljesítik júliustól. Ahhoz azonban az átutalás kezdeményezőjének meghatározott időpontig be kell nyújtania a megbízást és a bank rendelkezésére bocsátania minden, a teljesítéshez szükséges adatot és fedezetet.
A Citibank szakértői megemlítették, hogy az este 11-kor átutalt összeget már másnap jóvá fogják írni az kedvezményezett számláján, míg ez most csak a második munkanapon történik meg. Felhívják azonban a figyelmet arra, hogy az átutalások visszavonása, módosítása napközben már nem lesz megvalósítható a folyamatos feldolgozás miatt. Ha az ügyfél meggondolja magát, az átutalás visszahívása csak a kedvezményezett jóváhagyásával lesz lehetséges. További hátrány, hogy az új elszámolási rendszer korábban zár és a reggeli bejövő jóváírások is később érkeznek.
Azt még nem lehet tudni, hogy a bankok hogyan kárpótolják magukat az elveszített kamatok és a fejlesztési költségek miatt. Mindenesetre több hitelintézet is jelezte a Világgazdaságnak, hogy az átálláskor nem emeli meg az átutalással kapcsolatos díjakat.

További részletek a Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.