BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IMF-huzavona kevésbé érdekli a piacot

Tovább tudott erősödni tegnap a forint az euróval szemben, és ma reggel már a 295-ös támasz szint környékén tartózkodik az EUR/HUF kurzus. Az árfolyam ezzel a 30 napos mozgóátlag alá tudott kerülni. A mai napon kérdéses, hogy lesznek-e nagyobb mozgások, mivel a hétvégi görög választások előtt a piaci szereplők kivárhatnak. De természetesen egy bejelentés felkavarhatja a nyugalmat – írják az Erste Bank elemzői.

Javult a nemzetközi befektetői hangulat, miután felmerült annak a lehetősége, hogy amennyiben a hétvégi görög választások kimenetele nem lesz kedvező, a jegybankok összehangolt beavatkozásokkal segítenék a piacokat. A kedvezőbb külső környezet támogatta a forintot, az EURHUF tegnap 295,3-ig csökkent.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a nemzetközi frontról érkező hírek a meghatározóak, az IMF megállapodással kapcsolatos folytatódó huzavona kevésbé érdekli most a piacot. A jegybank törvény módosítása kapcsán ugyanis míg korábban arról szóltak a hírek, hogy az új módosítok mindenben meg fognak felelni az IMF és az EKB elvárásainak, ma reggel Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban úgy nyilatkozott, hogy az új MNB-alelnök lehetséges kinevezése kérdésében nem enged Magyarország. Azaz a törvénynek az a pontja, ami erre lehetőséget ad, nem fog módosulni, ám szóbeli ígéretet tesz arra, hogy nem él ezzel a lehetőséggel a jelenlegi elnök mandátuma alatt. Rövid távon maradhat az irány nélküli kereskedés a piacon, és a külső piaci környezet változásaira továbbra is érzékeny maradhat az árfolyam. 

Jól sikerültek a tegnapi kötvényaukciók. Az ÁKK a három papírból összesen 59 Mrd forintnyit adott el, ami 14 Mrd forinttal lett magasabb az eredetileg tervezettnél. A 3, az 5 és a 10 éves kötvény maximális hozama rendre 8,40 százalék, 8,50 százalék és 8,52 százalék lett. A délutáni nem kompetitív tenderen a 3 és a 10 éves papírból összességében még 10,3 Mrd forintnyi eladás történt. Az állampapírok másodlagos piacán a diszkont hozamok gyakorlatilag stagnáltak, a kötvények esetében pedig enyhe 2-9bp-os hozamemelkedés történt.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon gyengült a dollár a tegnapi kereskedés során az euróval szemben, a 20 napos mozgóátlagról rugaszkodott el felfelé az árfolyam, és 1,263-ig emelkedett. Jó hangulatban telt a kereskedés a tengerentúli piacon, az indexek zárásig emelkedtek (Dow 1,24 százalék, Nasdaq 0,63 százalék, S&P500 1,08 százalék). A Reuters szerint a jegybankok szükség esetén összehangolt lépéseket fognak tenni, és további likviditást nyújthatnak a piacoknak a görög választások kimenetelétől és az azt követő piaci reakciótól függően.

A Fitch legfrissebb elemzése szerint a görögök az eurózónában maradnak, mert a kilépés költségei a többi tagállamot is megviselnék. A friss munkanélküli segély kérelmek adat a vártnál kedvezőtlenebb lett, az előrejelzett 375 ezer helyett 386 ezren igényeltek segélyt. Ázsiában a japán piac alig mozdult valamit a tegnapi záróárhoz képest, de a kínai tőzsde pluszba lendült (Nikkei 0,01 százalék, Hang Seng 1,45 százalék, Shanghai 0,46 százalék). Az árupiacon az olaj árfolyama tegnap 82,4-ről 83,9-ig emelkedett, az arany árfolyama pedig az 1.630 dolláros támasz alatt oldalazott. A határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnap bejelentette a 2013-as költségvetés legfontosabb elemeit. A makropálya az áprilisi konvergenciaprogramhoz képest változatlan marad: a kormány továbbra is 1,6 százalékos növekedéssel kalkulál (a mi előrejelzésünk jelenleg 1,2 százalék). A pénzügyi tranzakciós adóból azonban a korábban bejelentett 130 milliárd forint helyett 280 milliárd forintot vár a kabinet, miközben a kiadási oldal 170 milliárd forinttal emelkedik. Ez egyébként azt vetíti előre, hogy a bankadót nem lehet teljes mértékben kivezetni, ha tényleg a jelzett mértékben nő a kiadási oldal, illetve ha mégis, akkor más bevételnövelő intézkedéseket kell hozni ennek ellentételezésére. A jövő évi gazdasági növekedéssel kapcsolatos bizonytalanság továbbra is magas, és a tegnapi bejelentésekkel ez egyáltalán nem csökkent (sőt).

A Moody’s a spanyol és a ciprusi államadósság leminősítése után most holland bankokra „csapott le” (ABN Amro, ING Bank, LeasePlan, Rabobank, SNS Bank). A piaci hangulatot azonban ez nem tudta negatívan befolyásolni azután a hír után, hogy a világ jegybankjai összehangolt lépéseket fontolgatnak a piacok megnyugtatására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.