BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Büntetik a forintot

A forint meredeken gyengül a vezető devizákkal szemben péntek délelőtt. A hazai deviza árfolyamát befolyásolja, hogy jelentősen romlott a nemzetközi befektetői környezet, a piaci szereplők újra Spanyolország adósságproblémáira és a bankrendszer állapotára figyelnek. A forint sérülékenysége kiemelkedő, az árfolyam kilengése mindkét irányba jelentős.

A csütörtök délelőtti a 300-as kurzust közeléből 293-ig szárnyalt a forint az euróval szemben, majd estére 295 közelébe került vissza a kurzus.

Az erősödést megállította, hogy Ben Bernanke, az Egyesült Állapon jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve elnöke nem utalt egyértelműen további közelgő monetáris élénkítésre.

Az sem segített, hogy Spanyolországot meredeken, három fokozattal minősítette le a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő ügynökség, amely fokozta a kockázatkerülést.

A Reuters szerint pedig Spanyolország nemzetközi segítséget kérhet a hét végén adósságproblémái és a bankrendszer állapota miatt. Ugyanakkor a spanyol kormány nem kommentálta a hírt.

Péntek reggel 295 forinton állt az euró, majd a gyengülés irányába fordult a forint. Délelőtt 298-as szintig szakadt a forint az euróval szemben.

Összességében a forint óriási kilengéseket mutat az elmúlt napokban, amely a hazai deviza fokozott sérülékenységére utal. A piaci hangulat változása tehát erőteljesen befolyásolja a forint, amit csak az EU/IMF-megállapodás irányába tett egyértelmű lépések csökkenthetnének valamelyest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.