BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre későbbre és későbbre tolódik az IMF-megállapodás megkötése

Tegnap összességében enyhe forinterősödést figyelhettünk meg, miközben reggel némi gyengélkedés volt látható – írják az Erste Bank elemzői.

Továbbra is igaz, hogy a 200 napos mozgóátlag fölé nem tud kerülni az EUR/HUF kurzus. Ez, bár még mindig bíztató, azért már egyre kevésbé megnyugtató, mivel most már arra lenne szükség, hogy a 200 napos mozgóátlagról tovább mozduljon el lefelé az EUR/HUF árfolyam. Támaszt lefelé 295, majd 293 forintnál, felfelé a 297 felett tartózkodó 200 napos mozgóátlagnál, majd a 300 forint körüli pszichológiai szintnél látunk.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Tegnap nem volt komolyabb elmozdulás a forint árfolyamában, összességében kisebb erősödés volt megfigyelhető. Továbbra is a nemzetközi mozgások határozzák meg elsősorban a forint árfolyamának alakulását; például az, hogy úgy tűnik, egyre későbbre és későbbre tolódik az IMF-megállapodás megkötése, mintha most kevésbé hatna a magyar piacra.

Enyhe hozamemelkedést mért tegnap az ÁKK, az 5-15 éves referenciahozamok 3-6 bázisponttal kerültek feljebb, de a 3 éves papíroknál az ÁKK nem mért hozamnövekedést. A tegnapi 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukció jól sikerült, a kereslet jelentős volt, így az ÁKK a tervezettnél 10 milliárddal több, 55 milliárd forintnyi papírt értékesített, 7,18 százalékos átlaghozam mellett. A több mint 110 milliárd forintos vételi érdeklődés egyébként összefügghet azzal is, hogy tegnap lejárt a 2012/B jelű államkötvény, az így felszabaduló likviditás pedig „rátalált” a 3 hónapos papírra tegnap (a hétfői Napi Monitorban az állampapír likviditási táblánkban, amit minden hétfőn a hírlevél végén közlünk, már beszámoltunk erről a lejáratról).
Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD egy szűk sávban mozgott tegnap a korábbi napokhoz képest, és zárásra enyhe dollárgyengülést láthattunk. A reggeli kereskedésben is folytatódik ez a tendencia, és 1,25 fölé emelkedett a devizapár. Visszatért az optimizmus a tengerentúli piacokra, és 1 százalék feletti emelkedéssel zárták a napot a vezető tengerentúli mutatók (Dow 1,31 százalék, Nasdaq 1,19 százalék, S&P500 1,17 százalék). A chicagoi Fed elnök, Charles Evans arról beszélt tegnap, hogy a munkaerő piacot élénkíteni kellene. A piac újabb jegybanki beavatkozásra számít. A pozitív tartományba lendültek az ázsiai piacok (Nikkei 0,6 százalék, Hang Seng 0,37 százalék, Shanghai 0,83 százalék) is.

Az árupiacon a kőolaj árfolyama korrigált a 81,1-es mélypontról, és a lendület zárásig kitartott. Napon belül 2,8 százalékot emelkedett a kurzus, és 83,3 dolláron fejezete be a kereskedést. Az aranynak sikerült elrugaszkodnia a 30 napos mozgóátlagról, és 1.609 dollárig emelkedett. Az 1.630 dolláros lokális maximumot érintheti meg az árfolyam a következő napokban Az amerikai határidős indexek a negatív, az európaiak pedig a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Egy ma reggeli interjúban Varga Mihály arról beszélt, hogy a kormány az idei évi növekedési előrejelzését 0,1 százalékról 0,5 százalékra növeli, míg a jövő évi növekedési előrejelzés 1 százalékra csökkenhet 1,6 százalékról. Nekünk kissé furcsának tűnt elsőre az idei évet érintő pozitív változtatás: a legutóbbi kedvezőtlen adatok miatt már a saját, 0,5 százalékos visszaesésről szóló várakozásunkban is kockázatokat érzékelünk. Később a miniszter sajtóirodája pontosította a kijelentést: marad a 0,1 százalékos növekedési várakozás. Varga Mihály közölte azt is, hogy csak júliusban vagy augusztusban indulhatnak el az IMF tárgyalások, ami ismét egyre inkább a hivatalos megállapodás csúszására utal.

Görögországban a Sziriza vezetője azt mondta, hogy ha pártját megválasztják, akkor törzsrészvények kibocsátásával fel fogja tőkésíteni a bankszektort, ami gyakorlatilag államosítást jelent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.