BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erős szinten a forint

A tegnap reggeli eufória a görög választásokat követően nap közben mérséklődött, a forint később már nem tudott tovább erősödni – írják elemzésükben az Erste Bank közgazdászai. Ma reggel 291 körül állt az EUR/HUF.

A 290-es szint egyelőre tartja az árfolyamot lefelé. A héten a spanyol helyzettel, illetve az esetleges amerikai monetáris enyhítéssel kapcsolatos hírek borzolhatják még a kedélyeket, nem beszélve a G20 konferenciáról. Sok hír mozgathatja tehát a piacokat, így a magyar forintot is. Ha jó hírek érkeznének, akkor a 290-es szint legyőzését követően lefelé a 286 forint alatti szint jelenthet támaszt az árfolyamban. Felfelé 295 forintnál van ellenállás.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Tegnap egy széles sávban mozgott az árfolyam 290 és 293,6 között, majd zárásra 291,7-ig csökkent az EUR/HUF. A ma reggeli kereskedésben 291 körül jár az EUR/HUF devizapár, ami kifejezetten erősnek számít, figyelembe véve, hogy a nemzetközi piaci hangulat jelenleg nem túl pozitív. A görög választások eredménye miatt tegnap érzett eufória viszonylag gyorsan eltűnt a piacokról, jelenleg a spanyol problémák vannak a középpontban. Úgy tűnik, hogy a piac kezd bízni abban, hogy a jegybanktörvény ügyében rendeződnek a dolgok, és a legújabb módosítások összhangban lesznek a nemzetközi szervezetek elvárásaival.

Az állampapírok másodlagos piacán tegnap – a forint erősödésével és a piac hangulatának javulásával párhuzamosan – jelentős hozamcsökkenést láthattunk. A diszkont papírok esetében 4-7bp-os, a kötvényeknél 24-31bp-os hozamcsökkenést regisztrált az ÁKK péntek délutánhoz képest. Ma 3 hónapos DKJ aukció lesz, a felkínált mennyiség 45 Mrd forint.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a kereskedés elején az euró látványosan erősödött a dollár ellenében, és 1,275-ig kapaszkodott az árfolyam az 1,26-os nyitás után. Zárásra azonban 1.257-ig süllyedt a devizapár. Az USA tőzsdéin vegyesen az indexek (Dow -0,2 százalék, Nasdaq 0,8 százalék, S&P500 0,1 százalék). A kezdeti optimizmus az európai piacokon is alábbhagyott, a piacok nem tudják függetleníteni magukat a spanyol félelmektől. A Fitch szerint a választások eredménye után csökkent a valószínűsége a gyors görög államcsődnek. A hitelminősítő közölte, hogy korábbi álláspontjával ellentétben nem helyezi negatív megfigyelés alá az összes euróövezeti ország besorolását.

A távol-keleti piacokon esést láthattunk (Nikkei -0,8 százalék, Hang Seng -0,3 százalék, Shanghai -0,5 százalék). Az árupiacon folytatódik az oldalazás az arany piacán. A WTI kőolaj eséssel zárta a tegnapi kereskedést. Napon belül 82 dollárig esett az árfolyam, ahonnan 83,3 dollárig korrigált vissza. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Angela Merkel német kancellár tegnap azt mondta, hogy Németország nem fogadná el, hogy a görögök könnyítést kapjanak a korábbi vállalásaikból. Az újra szigorodni látszó német álláspont rontotta a piaci hangulatot, mivel a korábbi nyilatkozatok reményt keltőek voltak. A német álláspont persze úgy is értelmezhető, hogy Európa vezető hatalma nem szeretné, ha végül a németek fizessék a teljes számlát. Ebből a hírből is jól látható, hogy a helyzet a kedvező görög választási eredmény után nem javult meg – mert nem javulhatott meg – egy csapásra.

Varga Mihály arról beszélt, hogy Simor Andrással közösen levelet írnának Christine Lagarde-nak, az IMF vezetőjének. Varga szerint egészséges kompromisszum született a jegybanktörvényben. Addig, amíg a nemzetközi szervezetek nem erősítik meg, hogy a változtatások minden kétséget eloszlatnak, nem lehetünk biztosak abban, hogy a formális tárgyalások hamarosan elindulhatnak.

A KSH reggeli adatai szerint a bruttó bérek áprilisban 2,5 százalékkal nőttek egy év alatt, ami alatta marad az általunk várt 4 százaléknak. A versenyszférában a rendszeres keresetek 7,6 százalékkal nőttek, ami magasabb a márciusi, 6,8 százalékos értéknél. A közszféra adatai húzzák le a bérnövekedési ütemet: itt egy év alatt 7,3 százalékos átlagos bércsökkenés következett be (főképp a közmunkások átlagnál jóval alacsonyabb bére miatt). Az alkalmazásban állók száma azonban a versenyszférában továbbra is alatta marad az egy évvel korábbi értéknek (-1,8 százalék).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.