BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödött a forint

Többé-kevésbé sikerült a forintnak az, amiről tegnap azt írtuk, hogy jó jel lenne: sikerült a 200 napos mozgóátlagról lefelé elindulnia az EUR/HUF kurzusnak – írják az Erste Bank elemzői.

Így a reggeli órákban 296 forint körül járt az euró árfolyama. A 200 napos mozgóátlag 297,4 körül tartózkodik. Az árfolyam azonban most mintha „beszorulni” látszana a 30 napos és a 200 napos mozgóátlag közé. A nemzetközi hírek határozhatják meg, hogy ebből a sávból melyik irányba fog kimozdulni az árfolyam: a görög választások hétvégén lesznek, ma pedig olasz kötvényaukciót tartanak délelőtt.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A nem túl pozitív nemzetközi hírek ellenére a forint árfolyama relatíve erős maradt tegnap. Napközben 295 alatt is járt a kurzus, bár zárásra 296 fölé emelkedett vissza az EUR/HUF. A spanyol leminősítés ellenére az euró erősödött tegnap a dollárral szemben, ami támogatta a forintot is. Rövid távon maradhat az irány nélküli kereskedés a piacon, és a külső piaci környezet változásaira továbbra is érzékeny maradhat az árfolyam.

Az állampapírok másodlagos piacán az ÁKK tegnap vegyes irányú, de csak kisebb mértékű változásokat regisztrált a referenciaszintekben. Ma a délelőtti kötvényaukciók adhatnak irányt a kereskedésnek. A 3, az 5 és a 10 éves papírból a felkínált mennyiség rendre 20, 14 és 11 Mrd forint.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon gyengült tegnap a dollár az euróval szemben. Az árfolyam 1,25-ről 1,255-ig emelkedett, az irány továbbra is felfelé mutat, ellenállás 1,262-nél látható. Ami a tőzsdéket illeti, a nap második felében délnek vették az irányt az indexek, és a negatív tartományban fejezték be a kereskedést (Dow -0,62 százalék, Nasdaq -0,86 százalék, S&P500 -0,7 százalék). Az S&P szektorindexei közül mindössze a távközlés tudott emelkedni, a legnagyobb veszteséget az alapanyag és a ciklikus fogyasztási javak (-1,5 százalék) könyvelhették el.

Nincs jó hangulat a távol-keleti piacokon, az indexek a negatív oldalra kerültek (Nikkei -0,22 százalék, Hang Seng -0,94 százalék, Shanghai -1,03 százalék). Vegyes képet mutatnak a határidős indexek. Az árupiacon az olaj minimális süllyedéssel 82,6 dolláron zárta a tegnapi kereskedést. A reggeli emelkedési kísérletnek eddig nincsen sok eredménye, 83 dollárt épphogy elérte az árfolyam. Az arany 8 dolláros emelkedéssel 1.617 dollárig menetelt tegnap, és az elhanyagolható plusz után a reggeli órákban sem túl izgalmas a kereskedést. Az árfolyam közelíti az 1.630 dolláros szintet.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A Fitch múlt heti lépése után tegnap a Moody’s is lépett, és ugyancsak három fokozattal, de a befektetési kategória aljára, Baa3-ra minősítette le spanyol államadósságot. A minősítő azzal indokolta döntését, hogy a 100 milliárd eurós bankmentő csomag jelentősen megemelheti a spanyol államadósságot. Az intézet várakozása szerint 90 százalékra növekedhet év végig a spanyol államadósság GDP-hez viszonyított aránya, ami 2007-ben még 40 százalék alatt volt.

Bár a forrást a hírek szerint az FROB spanyol bankmentő alap kapná, az mégis az államadósság részét képezné, ára azonban a piacinál lényegesen kedvezőbb lenne. Ciprus adósbesorolását pedig két fokozattal „Ba1”-ről „Ba3”-ra rontotta a Moody’s, így mélyen a spekulatív kategóriába került az ország. A hitelminősítő szerint az ország kilátásait a görög eurozóna tagság megszűnésének növekvő kockázata rontja.

Mind a mérsékelt Új Demokrácia, mint a radikális Sziriza párt vezetői úgy nyilatkoztak a napokban, hogy arra számítanak, hogy az EU a hétvégi választások kimenetelétől függetlenül újratárgyalja majd a görög mentőcsomag feltételeit, és engedni fog. Korábbi sajtóértesülések szerint az EU vezetői is fontolgatják a csomag puhítását, ami összhangban is lenne a vezető európai politikusok azon nyilatkozataival, miszerint a görögöket bent kellene tartani az euróövezetben. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.