BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezért minősítették le a három legnagyobb osztrák bankot

Leminősítette szerdán a három legnagyobb osztrák bankcsoportot a Moody's Investors Service, elsősorban a közép-kelet-európai működési környezettel és az euróövezeti válsággal indokolva a lépést.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, szerdán hajnalban Londonban bejelentette, hogy a Raiffeisen Bank International (RBI) és az UniCredit Bank Austria (UBA) adósság- és betéti besorolásait egy fokozattal, az Erste Group Bank AG (Erste) hasonló osztályzatait két fokozattal rontotta.

A Raiffeisen betéti besorolása a cég listáján mostantól "A2", az önálló banki pénzügyierő-osztályzat "D plusz".

Az UniCredit ausztriai üzletágának új osztályzatai "A3/D plusz", és ugyanilyen besorolásokat kapott az Erste-csoport is.

A Moody''s egy-egy osztattal visszavette az Erste és az UniCredit Bank Austria rövid távú adósbesorolásait is egyaránt "Prime-2" szintre.

A cég közölte azt is, hogy az Erste adósi/betéti besorolásaira és önálló hitelkockázati megítélésére negatív kilátás van érvényben, tekintettel a bank kevésbé diverzifikált közép-kelet-európai hálózati berendezkedésére, ami sérülékenyebbé teszi ezt a cégcsoportot az egy-egy országban bekövetkező olyan negatív fejleményekre, mint például a "kedvezőtlen és bizonytalan" működési kondíciók Romániában és Magyarországon, ahol az Erste jelentős mértékben jelen van.


A Moody''s szerint a három nagy ausztriai bankcsoport visszaminősítése általánosságban is tükrözi sebezhetőségüket a fő közép-kelet-európai, illetve FÁK-térségbeli piacaik némelyikére jellemző kedvezőtlen működési kondícióktól, illetve a folytatódó euróövezeti adósságválságból eredő további sokkok növekvő kockázatától.

A hitelminősítő kiemeli azt a véleményét is, hogy bár az osztrák bankok javították tőke- és tartalékpozícióikat, veszteségelviselő kapacitásuk valamely kedvezőtlen forgatókönyv bekövetkezte esetén azonban elmarad sok már európai bankcsoportétól.

A Moody''s várakozása szerint a problémás kinnlevőségek szintje a három legnagyobb osztrák bankcsoportnál az idén és hosszabb távlatban is tartósan magas marad, ami megemelt tartalékolást tesz szükségessé. Ez viszont felemésztheti e bankok tartalékolás előtt számolt eredményének jelentős részét, különösen akkor, ha mindehhez további sokkok járulnak az euróövezeti adósságválság miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.