BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódott a forint erősödése

Folytatódott a forint erősödése, pénteken az EUR/HUF napi minimuma környékén zárt, a mai kereskedésben egy ideig a 294 alatt is járt az árfolyam – írják az Erste Bank közgazdászai.

Kedvező jelnek tekinthető, hogy a kurzus most már stabilan a 200 napos mozgóátlag alatt van, a fundamentális hírek azonban – akár az EU adósságválságáról, akár az IMF hitel körüli polémiákról – bármikor képesek elrontani a pozitívabb technikai képet.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A forint továbbra is erősödik. Pénteken napi minimum környékén zárt az EUR/HUF devizapár 295,4-nél, és a reggeli órákban is tovább csökkent az árfolyam. Pénteken ugyanis már sejteni lehetett, hogy a spanyolok segítségért fordulnak az EU-hoz, és ez pozitív hangulatot hozott a piacokra. Ezen a héten továbbra is az európai adósságválság hírei befolyásolhatják leginkább a forintot, valamint természetesen a piac továbbra is figyeli az IMF-tárgyalások megindulásával kapcsolatos híreket is, ha lesznek ezzel kapcsolatban újabb információk.

A hét utolsó napján az állampapírok másodlagos piacán a diszkont hozamok 2-8bp-al, a kötvényhozamok pedig 8-11bp-al emelkedtek. A mai napi pozitívabb piaci hangulat, amit leginkább a hétvégi spanyol bejelentés táplál, hozhat hozamcsökkenést a hazai kötvénypiacon, azonban a vasárnapi görög választások közeledtével a hét második felében ismét bizonytalanság jöhet a piacra. Ebben a helyzetben a csütörtöki kötvényaukciók eredménye különösen fontos indikátora lehet a magyar eszközök iránti bizalomnak.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon erősödött az euró, a hétvégi spanyol bejelentés ugyanis jót tett a közös európai deviza árfolyamának. A kurzus 1,25-ről 1,264-ig rallyzott. Az USA tőzsdéin pénteken zárásig tartott a jó hangulat (Dow 0,75%, Nasdaq 0,97%, S&P500 0,81%). A nap nyertese a távközlés és a pénzügy lett, 1,6 és 1,3%-os emelkedéssel. Negatív hír volt, hogy a A Standard and Poor’s azt mondta a hétvégén, hogy 2014-re ismét leminősítheti az USA-t. Megerősítette ugyan az AA+ besorolást, de a kilátás továbbra is negatív. Látványos emelkedéssel indult a hét első kereskedési napja az ázsiai piacokon (Nikkei 2,15%, Hang Seng 2,42%, Shanghai 1,26%).

Mind az európai, mind az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel. Az árupiacon az arany pénteken az 1.592 dolláros nyitás után 1.556 dollárig zuhant ahonnan ismét 1.590 dollár környékére emelkedett zárásra. Rövidtávon bizonytalan az irány, a mai kereskedésben ezért oldalazás valószínű. Az olaj esni kezdett pénteki kereskedés elején, de a 82 dolláros mélypontról irányt váltott, és 84 dollárig emelkedett zárásra. A reggeli kereskedésben is jó a hangulat, már 86 dollár fölött jár az árfolyam.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Spanyolország pénzügyi támogatásért fordult az EU-hoz, hogy a bankszektorban kialakult problémákat rendezni tudják. Az eurózóna pénzügyminiszterei és az IMF is jó lépésnek tartja a spanyol döntést, a mentőcsomag mérete a 100 milliárd eurót is elérheti, amely meghaladja a piaci várakozásokat. Az összeget az ESM és/vagy EFSF alapokból finanszírozhatják, és az IMF nem vesz részt a mentőcsomagban. A pénzügyi segítség dedikáltan a bankokra vonatkozik, s így a bankokra fog vonatkozni a megszorítás is, amit az EMU cserébe kér. Az euróövezet 17 országából Spanyolország a negyedik, aki külső segítséget kér.

A Moody’s arról beszélt pénteken, hogy egyre nagyobb a valószínűsége, hogy Görögország kilép az eurózónából. Ha pedig ez megtörténik, akkor a hitelminősítő az összes eurózóna ország besorolását felül fogja vizsgálni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.