BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Görögország - Megint lehet aggódni három napig?

Győztek a görögök, illetve győzött a józan ész, ugyanis az Új Demokrácia kapta a legtöbb szavazatot a választásokon – kezdik elemzésüket az Erste Befektetési Zrt. közgazdászai.

A szocialistákkal, a Pasokkal most már 162 helyet tud szerezni a parlamentben, amely szignifikánsan több a szükséges 151 helynél. Már csak az a kérdés, hogy tudnak-e koalíciót alapítani, amire 3 nap áll rendelkezésre. Egyesek attól félnek, hogy a Pasok beváltja korábbi állítását és a Sziriza nélkül nem lép koalícióra. Ha pedig így van, akkor megint lehet aggódni 3 napig. Szerintünk viszont a politikai erők már nem kockáztatnák meg újabb választások kiírását, vagyis az egyezség így vagy úgy, de nagyon valószínű. Hiszen a lehetőség is meg van rá, ráadásul az Európa-barát erők alapíthatnak kormányt, ez pedig pozitív.

Az is pozitív, hogy az EKB olyan közös európai kötvény kibocsátási programon dolgozik, amely esetleg a németek tetszését is elnyerheti. Ez egy ideiglenes megoldás lenne a szorosabb fiskális unió eléréséig. Az egyes államok csak a GDP-jük egy bizonyos százalékáig vehetnének részt benne, és ha bizonyos feltételeket nem teljesítenek, akkor automatikusan kiesnek a rendszerből. Ezek a hírek csökkenő perifériás és emelkedő központi hozamok felé mutatnak, ráadásul emelkedő részvénypiacokat is sugallnak, akárcsak erősödő eurót.

A reakciók egyelőre visszafogottak, hiszen a shortok nagy részét csütörtökön-pénteken már zárták a befektetők. A vevők meg még bizonytalanok lehetnek. Ettől függetlenül a hétvégi hírek egyértelműen pozitívak és az emelkedés irányába mutatnak.

USA, Európa:

- Jól indult a pénteki kereskedés a tengerentúlon, a vezető indexek zárásig emelkedtek (Dow 0,91 százalék, Nasdaq 1,29 százalék, S&P500 1,03 százalék).

- A pénteki ipari termelési adat minimálisan gyengébb lett a vártnál. A 0,1 százalékos emelkedés helyett 0,1 százalékot csökkent a májusi adat.

- A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe is rosszabbul alakult, a várt 77,5-el szemben 74,1-re süllyedt az index májusban, az előző havi 79,3-ról.

- A Sziriza nélkül jöhet létre az új görög kormány, a választások végeredménye szerint az Új Demokrácia nyert ismét. Ha az első helyezettnek sikerül koalíciót kötnie a harmadik helyezett Pasokkal, akkor összejöhet a kormánytöbbség. Az Új Demokrácia és a Pasok elnyert mandátumainak száma 162, így megvan a többség a 300 fős parlamentben. A Pasokkal kapcsolatban olyan sajtóértesülések jelentek meg, hogy a korábbi álláspontjuk ellenére mégis hajlandók kormányt alakítani a Sziriza nélkül is az Új Demokráciával. Tehát az előbbi, megszorításokat elutasító radikális baloldali párt, ellenzékbe kerülhet.

- A héten több fontos esemény is lesz, amire érdemes figyelni. Hétfőtől szerdáig a G20 országok vezetői ülnek össze a mexikói Los Cabosban. Szerdán a tengerentúli jegybank kamatdöntő ülést tart, ami azért fontos esemény, mert egyre erősebbek a várakozások, hogy a közeljövőben újabb monetáris lazítást fog bejelenteni a Fed. Az utóbbi időben többször is csalódást okoztak a munkapiaci adatok, és ezek a tények is erősítik a befektetők várakozását.

- A tengerentúlon a Microsoft kerülhet ma a figyelemközéppontjába. A vállalat fontos bejelentést fog tenni mai Los Angeles-i bemutatóján, egyes szakértők szerint saját táblagépet dobhat piacra.

Olaj, arany:

- Pénteken 0,2 százalékot emelkedett az arany árfolyama, a mai kereskedés azonban eséssel indult. Az 1.628 dolláros nyitás után 1.606 dollárig zuhant az árfolyam, majd 1.621 dollárig korrigált vissza. Továbbra is az 1.630 dolláros ellenállás akadályozza az emelkedést.

- Minimális mozgásokat láthattunk az elmúlt napokban a kőolajban. Lassan emelkedik az árfolyam, és a reggeli órákban 85 közelébe erősödött.

Távol-Kelet:

- Ázsiában is a pozitív tartományba lendültek a piacok (Nikkei 1,77 százalék, Hang Seng 0,97 százalék, Shanghai 0,22 százalék).

- A várakozásokkal ellentétben nem csökkentett kamatot az indiai jegybank.

Devizák:

- A pozitív görög fejlemények hatására nagyot ugrott a forint, 291 forint környékén kezdte a hetet a hazai fizetőeszköz, a pénteki záróárnál közel 4 forinttal erősebben. Hetek óta stabilan erősödik a forint az euró ellenében, akár 290 alá is lejöhet a napokban.

- A pénteki kivárás után rakéta üzemmódba kapcsolt az euró a dollár ellenében. A kereskedés elején 1,26-ról a 20 napos mozgóátlagig, 1,253-ig is leszúrt az árfolyam, ahonnan irányt váltott és 1,271-ig emelkedett megállás nélkül.

Határidős piacok: Mind az európai, mind az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

- Mától fizeti a részvényenkénti 660 forintos osztalékot a Richter.

- Az OTP javadalmazási politikája keretében 49.516 darab törzsrészvényt értékesített 2012. június 14-én, így a bank tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.550.679 darabra (1.63 százalék) változott.

- Dr. Pongrácz Antal az OTP igazgatóságának alelnöke 2012. június 14-én 25.735 darab OTP törzsrészvényt értékesített 3.414 forintos átlagáron. Ezzel tulajdonrésze 203.600 darabra (0,07 százalék) változott.

- Az E-Star lengyel leánya aláírta a nemrég beharangozott 36 millió zlotys (8,4 millió eurós) hitelszerződést a Bank Zachodni-val. A hitel 5 éves futamidejű, havi kamatfizetéssel. A kamata 1 hónapos WIBOR + 3 százalék, ami jelenleg 7,9 százalék. Az összeget a holding használja fel. Mintegy 4 millió eurót az EETEK akvizíció lezárására, a fennmaradó összeget pedig jelenleg futó projektekkel kapcsolatos kisebb beruházásokra fordítják. A hír kedvező, a részvényár nagyot emelkedett a bejelentés után. Bár a cég továbbra is eléggé kifeszített pénzügyi szempontból, további árfolyamemelkedés elképzelhető.

- Az E-Star közzétette májusi helyzetjelentését. Májusban 4,2 millió eurós árbevétel mellett EBITDA szinten 25 ezer eurós veszteséget ért el a cég, míg az első öt hónap során 34,2 millió eurós árbevétel mellett 4,2 millió eurós EBITDA eredménye volt a cégnek. A számok nem auditáltak. Május végére a készpénzállomány 3,8 millió euróra nőtt az április végi 2,9 millióról, míg új beruházást idén még nem indított a cég.

- A PannErgy 2012. június 15-én 254.495 darab saját részvényt értékesített 585 forintos átlagáron egy már korábban is PannErgy részvényekkel rendelkező hazai intézményi befektető részére, valamint ugyanaznap 2.200 darabot vásárolt 600 forintos átlagáron. A tranzakciókat követően a társaság 3.117.418 darab saját részvénnyel rendelkezik, ami a kibocsátott teljes részvénymennyiség 14,81 százaléka.

Gazdasági hírek

- Varga Mihály IMF/EU főtárgyaló az MTI-nek elmondta, hogy a jegybanktörvény már benyújtott módosítóját visszavonják, és még a héten újat terjesztenek a parlament elé, melynek elfogadása a hónap végéig várható. A módosításokat a kormány, az MNB, az Európai Bizottság, az IMF és az Európai Központi Bank által működtetett szakértői csoport alakítja ki. Az előterjesztésben ugyanakkor benne marad majd a kritizált pontok közül a (i) a monetáris bizottság kibővítésének (ii) és az újabb alelnök kinevezésének lehetősége. Orbán Viktor ugyanakkor levelet fog küldeni Brüsszelbe, melyben megígéri, hogy a jelenlegi jegybankelnök mandátumának lejártáig (jövő március) nem neveznek ki újabb alelnököt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.