BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengült a forint

Kisebb gyengülést mutat ma reggel a forint, 288 körül áll az EUR/HUF a reggeli kereskedésben. A globális hangulat kissé romlik a reggeli órákban. A 285-286 forintos szintek megállították az EUR/HUF kurzus csökkenését az elmúlt napokban. Felfelé 290 forintnál, lefelé 286,7-nél, illetve 285,3-nál látunk szinteket – írják az Erste Bank elemzői.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A forint árfolyama komolyabb erősödést mutatott a múlt héten, azonban ma reggel kisebb gyengülést látunk. A nemzetközi hangulat enyhe romlása látható reggel, és ez természetesen hatással van a forintra is. A héten a jegybanki kamatdöntés, illetve a nemzetközi szervezetek jegybanktörvénnyel kapcsolatos reakciója befolyásolhatja elsősorban a magyar piacokat.

Az állampapírok másodpiacán pénteken az ÁKK a hozamok emelkedését mérte, a 10 éves hozam így újra 8 százalék felett állt. Azonban a múlt heti állampapírpiaci erősödés így is eléggé jelentős volt, 40-50 bázispont körüli hozamcsökkenéseket lehetett a héten látni a magyar állampapírpiacon.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon a dollár erősödését lehet megfigyelni. Reggel 1,25 körül járt az EUR/USD devizapár. A részvénypiacokon a pénteki napon az USA indexek emelkedést mutattak az EKB fedezetenyhítési terveiről szóló hírekre (Dow Jones: +0,5 százalék; Nasdaq +1,2 százalék; S&P500 +0,7 százalék). Hiába minősített le csütörtökön több nemzetközi nagybankot a Moody’s a pénzügyi szektor 1,1 százalékkal tudott feljebb kerülni. A makroadatok azonban vegyes képet mutattak. Az ázsiai indexeknél ma reggel kisebb gyengülést láthatunk (Nikkei -0,7 százalék; Hang Seng -0,4 százalék; Shanghai -1,6 százalék).

Az árupiacokon a WTI olaj árfolyama 80 dollár felett tudott kerülni ma reggel, de a gazdasági lassulástól való félelem miatt a fekete arany továbbra sem tud igazán drágulni. Az arany kis elmozdulást mutatott, reggel 1.570 dollár körül mozgott egy uncia nemesfém ára. A tengerentúlon a határidős indexek a negatív tartományban van reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az unió pénzügyminisztereinek tanácsa, az Ecofin pénteken döntött a kohéziós források részleges felfüggesztéséről szóló korábbi döntésének visszavonásáról, így a 495 millió euró továbbra is rendelkezésünkre áll. Tovább folyik azonban a túlzott deficit eljárás, melynek megszüntetéséről legkorábban jövőre dönthetnek. A bejelentés megfelel a várakozásoknak.

A KSH ma reggeli adatai szerint az áprilisi kiskereskedelmi forgalom a vártnál sokkal gyengébben alakult. Az egy évvel ezelőttihez képest 2,7 százalékkal csökkent a forgalom, ami 1 százalékos havi csökkenésnek felel meg. Mi csupán 0,3 százalékos éves csökkenésre számítottunk. Az összességében nem meghatározó ruházati termékek és internetes- és csomagküldő kereskedelem kivételével az összes üzlettípusban csökkenést mért a KSH. Az eddigi hónapokban inkább pozitív képet mutatott a kiskereskedelmi forgalom, azonban a mai adatok jobban beleillenek a gazdaságról általunk alkotott képbe.

Heti kitekintő:

Az USA-ban főleg ingatlanpiaci statisztikák kerülnek közzétételre az előttünk álló héten. Ma az új lakás értékesítések májusi, holnap az S&P CS lakásárindex áprilisi, szerdán pedig a függőben lévő lakásértékesítések májusi adatait ismerhetjük meg. Kedden a júniusi fogyasztói bizalmi index értékétől enyhe csökkenést 64 pontot vár a piac. Csütörtökön a szokásos heti munkanélküliségi statisztikák mellett az első negyedéves GDP harmadik, végleges számainak közzétételére kerül sor, nem várható lényeges módosítás a korábban közzétett 1,9 százalékhoz képest. A hét a személyi jövedelmek májusi és a Chicagói PMI index júniusi számainak közzétételével zárul.

Magyarországon a héten kétségívül a keddi jegybanki kamatdöntés lesz leginkább a befektetői figyelem fókuszában. Továbbra sem várunk változtatást a 7 százalékos jegybanki alapkamat-szintben. Az alaphelyzet egyelőre nem nagyon látszik változni: a Monetáris Tanács döntéseit továbbra is a kockázatérzékelésben bekövetkező változások befolyásolják leginkább. Bár ennek kapcsán az elmúlt héten a magyar piacon biztató folyamatok játszódtak le - a forint a 290-es szint alá erősödött, míg a 10 éves hozam mintegy 50bp-al került lejjebb - úgy gondoljuk, hogy ez kevés lesz a Monetáris Tanácsnak ahhoz, hogy csökkentse a kamatot. Ennek megfelelően továbbra is úgy gondoljuk, hogy csak akkor nyílik tér óvatos kamatcsökkentésre, ha az IMF-el belátható közelségbe kerül a hitel-megállapodás aláírása, illetve az európai adóssághelyzet sem romlik tovább lényeges mértékben. A kamatdöntés mellett kedden megismerhetjük a jegybanki stáb legfrissebb inflációs és növekedési várakozásait, a teljes negyedéves Inflációs Jelentés publikálására pedig csütörtök reggel kerül majd sor.

Néhány makroadat publikálására is sor kerül a héten, kiemelt fontosságúak lesznek pénteken reggel az első negyedéves folyó fizetési mérleg adatok. A várakozásunk 144 millió eurós többlet, ami a tavalyi év azonos időszakának többletétől mintegy 200 millió euróval marad el. A várt csökkenés leginkább a külkereskedelmi mérleg szufficitjének zsugorodásával magyarázható. Szintén pénteken az ipari termelői árak májusi, előtte csütörtökön pedig a március-májusi három havi foglalkoztatottsági és munkanélküliségi statisztikákat ismerhetjük meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.