BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hét nap erősödés után gyengült a forint

A hetedik egymást követő napon látott erősödés után gyengült tegnap a forint, ami sem a fundamentális hírek alapján, sem technikai szemszögből nem számít különösebb meglepetésnek – írják az Erste Bank elemzői.

 Az EUR/HUF kurzus még így is jóval lejjebb tartózkodik, mint akárcsak a hét elején. Kérdés, hogy a hét utolsó napja mit hoz. Ma egyelőre kisebb erősödés látható; felfelé 290 forintnál, lefelé 285-286 forint körül, még lejjebb pedig 282 forintnál látunk szinteket.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Megtorpant tegnap a forint erősödése. Napközben 284,5-nél is járt az árfolyam, majd irányt váltott, és zárásra 288,4-ig emelkedett, jelenleg pedig ennél kissé erősebben áll a forint. A tegnapi forintgyengülés a jóval kedvezőtlenebbé váló külső piaci hangulatban, a csökkenő USA-beli tőzsdeindexek mellett nem igazán nevezhető meglepőnek. Rövid távon kivárás jöhet a forintpiacon, a piac a nemzetközi szervezetek véleményét várja a jegybanktörvényhez benyújtott legújabb módosítókról. A mai Ecofin ülésen vélhetően törlik a Magyarországnak nyújtott kohéziós források részleges befagyasztásáról szóló korábbi határozatot, s ez okozhat némi optimizmust a piacon.

A tegnapi 12 hónapos DKJ aukción a maximális hozam 7,41 százalék lett, jelentős, 120 Mrd forintot közelítő kereslettel. Az állampapírok másodlagos piacán tegnap a diszkont hozamok inkább stagnáltak, a hosszabb lejáratokon pedig kisebb mértékű hozamcsökkenés történt.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a dollár egyértelműen erősödött tegnap az euróval szemben. Az 1,27-es nyitás után következett a lejtmenet, és zárásra 1,254-ig csökkent az árfolyam. A folytatásban további dollárerősödés valószínű. A tengerentúli piacon az eladók kerültek előtérbe tegnap, a kereskedés végéig meglehetősen negatív volt a hangulat, így jelentős mínuszban fejezték be a napot a vezető indexek (Dow -1,96 százalék, Nasdaq -2,44 százalék, S&P500 -2,23 százalék).

A Moody’s több tengerentúli és európai bank minősítését rontotta le, a Bank of America, a Citigroup, a Goldman Sachs és a J.P Morgan sem kerülte el a leminősítést. Az ázsiai piacot sem kímélték az eladók, főleg a kínai tőzsdén voltak mínuszok (Nikkei -0,23 százalék, Hang Seng -1,12 százalék, Shanghai -1,4 százalék).

Az árupiacon nagyot zuhant az olaj a tegnapi kereskedésben. Az árfolyam új mélypontot ütött tegnap, a kereskedést 78,2 dolláron fejezte be. Az arany piacát is az eladók uralták, az árfolyam 1.607 dollárról 1.566 dollárig esett. Az amerikai határidős indexek a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban a friss munkanélküli segélykérelmek 387 ezerre csökkentek a múlt heti (felülvizsgált) 389 ezerről, a piaci konszenzus pedig 380 ezer volt. A Philadelphiai Fed index negatív meglepetést okozott tegnap. A várt stagnálás helyett -16,6 pontra zuhant a mutató, az előző havi 5,8 pontról.

Tegnap nyilvánosságra hozták spanyol bankaudit eredményeit. Jó hír, hogy a vártnál valamivel kisebb a bankszektor tőkehiánya, az alap forgatókönyv szerint 16-25 milliárd euró, de legrosszabb esetben sem több mint 51-62 milliárd euró. A spanyol pénzügyminiszter tegnap bejelentette, hogy a napokban nyújtják be a bank-mentőcsomag kérelmet.

Az IMF már megkapta a Magyarország által küldött levelet, míg a többi uniós testület még nem. Együtt fogják áttanulmányozni annak tartalmát, ami arra utalhat, hogy játszma tovább folyik. A tegnap benyújtott jegybanktörvényben van egy passzus, ami lehetővé tenné, hogy az MNB ne tegye közzé a deviza- és aranytartalékának aktuális állományát. A törvénymódosító azonban jövő év elejétől hatályát veszti. Nem igazán értjük tehát, miért került akkor bele ez a transzparenciát erősen csökkentő passzus, ezért mindenképpen érdemes megvárni a nemzetközi szervezetek véleményét a módosítókról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.